Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

P. Šufliarsky: V boji proti korupcii je potrebné pridať

Na snímke vľavo námestník Generálneho prokurátora SR Peter Šufliarsky. Foto: TASR - Marko Erd

Prvý námestník generálneho prokurátora zároveň uznáva, že v boji proti korupcii je potrebné efektívnejšie využívať všetky zákonné prostriedky.

Bratislava 5. júna (TASR) - Korupcia nie je len trestnoprávny, ale aj sociologický fenomén a pokiaľ sa ľudia k nej budú správať apaticky, nemáme šancu v boji proti korupcii pokročiť. Novinárom to povedal prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky.

Zároveň uznáva, že v boji proti korupcii je potrebné pridať a efektívnejšie využívať všetky zákonné prostriedky. "Je tiež potrebné zvýšiť personálny substrát najmä na strane polície," myslí si.



Na otázku, či existuje korupcia na najvyšších miestach, Šufliarsky odvetil, že korupcia v spoločnosti je. "A našou hlavnou úlohou je bojovať proti nej na všetkých miestach," dodal.

Na otázku, prečo na Slovensku nie je za mrežami žiaden vysokopostavený činiteľ, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odvetil, že, bohužiaľ, nie sú dôkazy. "Prokuratúra ich nevyhľadáva, ona vykonáva dozor. Na hľadanie dôkazov je tu iný orgán," odkázal.

Kováčik v správe o svojej činnosti za minulý rok konštatuje, že odhaľovanie a zisťovanie páchateľov korupčnej trestnej činnosti je vo výlučnej pôsobnosti Policajného zboru. "Je potom evidentné, že pokles objasnenosti korupčnej trestnej činnosti je dôsledkom nedostatočnej činnosti polície, najmä v operatívnej oblasti a nespolupráce právnických a fyzických osôb s orgánmi činnými v trestnom konaní pri jej odhaľovaní," konštatuje Kováčik.

Zároveň upozorňuje, že napriek existencii účinných inštitútov trestného práva procesného (použitie agenta, odpočúvanie a záznam telekomunikačnej prevádzky, vyhotovovanie obrazových, obrazovo-zvukových a zvukových záznamov) umožňujúcich odhalenie a usvedčenie páchateľov korupčnej trestnej činnosti, bez spolupráce občanov a organizácií je odhaľovanie a postihovanie tohto druhu trestnej činnosti mimoriadne sťažené.