Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

P. Šufliarsky: Vražda nebola dokonaná len zhodou náhod

Na snímke poškodený prokurátor Peter Šufliarsky prichádza ako svedok na pojednávanie vo veci prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovaný trestný súd v Pezinku v utorok 3. mája 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šufliarsky priblížil, že síce nedozoroval žiadnu z káuz obžalovaného Mariana K., ale ako námestník generálneho prokurátora SR dal preveriť viacero vecí, kde Marian K. figuroval.

Pezinok 3. mája (TASR) – Bývalý námestník generálneho prokurátora SR Peter Šufliarsky na utorkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásil, že jeho vražda nebola dokonaná len zhodou náhod. Súd prejednáva prípravu vrážd prokurátorov spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka.

Príprava vraždy mala podľa Šufliarskeho vyústiť do jeho likvidácie v septembri 2018. "V tom čase som sa nachádzal s rodinou na dovolenke a nastala len zhoda náhod, že skutok nebol dokonaný," podotkol.



Má vedomosť, že mal byť v lete 2018 opakovane monitorovaný a sledovaný. "Dokonca som bol monitorovaný aj počas jazdy z miesta trvalého pobytu na Generálnu prokuratúru SR a na miesto, kde chodím športovať," povedal.

Priblížil, že síce nedozoroval žiadnu z káuz obžalovaného Mariana K., ale ako námestník generálneho prokurátora SR dal preveriť viacero vecí, kde Marian K. figuroval. "V súvislosti s výkonom svojej funkcie som bol opakovane lustrovaný od policajtov či od orgánov verejnej správy," podotkol s tým, že mu viackrát hrozilo nebezpečenstvo ohrozenia zdravia.
Na snímke poškodený prokurátor Peter Šufliarsky prichádza ako svedok na pojednávanie vo veci prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovaný trestný súd v Pezinku v utorok 3. mája 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


S Marianom K. sa zoznámil približne v roku 2008 na oslave narodenín vtedajšieho generálneho prokurátora SR Dobroslava Trnku. Komunikovali spolu aj prostredníctvom textových správ. Už skôr Šufliarsky zdôraznil, že SMS komunikáciu s Marianom K. považuje za svoju profesionálnu chybu. Tvrdil, že sa komunikácia netýkala žiadnej trestnej veci.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb. Okrem Tomáša Sz., ktorý priznal vinu, sú to aj Marian K., Alena Zs., Dušan K. a Darko D. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zs.