Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

P. TÓTH: Keby bol exposlanec D. Lipšic obvinený, má viacej práv

Na archívnej snímke opozičný poslanec NR SR Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil, že sa vzdá poslaneckého mandátu. Jeho rozhodnutie súvisí s pondelňajšou (19. 9.) tragickou dopravnou nehodou, pri ktorej zrazil 72-ročného chodca na Vajnorskej ulici v Bratislave. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol. V Bratislave 22. septembra 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Daniel Lipšic 19. septembra na Vajnorskej ulici v Bratislave zrazil 72-ročného chodca. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v Ružinove, kde zraneniam podľahol.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Ak by bol exposlanec Daniel Lipšic v súvislosti s usmrtením chodca pri dopravnej nehode v Bratislave obvinený, mal by viacej práv. Vyslovil pre TASR svoj názor publicista a bývalý príslušník bezpečnostných zložiek Peter Tóth.

"Uznesenie o začatí trestného stíhania má jeden vážny nedostatok. Jeho spracovateľ v ňom neuviedol, aké porušenia zákona o pravidlách cestnej premávky viedli k usmrteniu chodca. K neúmyselnému usmrteniu totiž môže dôjsť rôznym spôsobom. Ide o trestný čin z nedbanlivosti a v takom prípade je potrebné uviesť, aké iné porušenia zákonov viedli k jeho spáchaniu. Pri tejto nehode existuje podozrenie, že Daniel Lipšic nedbal na ustanovenia zákona o pravidlách cestnej premávky, týkajúce sa nielen najvyššej povolenej, ale aj primeranej rýchlosti. Musí to byť v uznesení uvedené, ale nie je," zdôraznil bývalý novinár Peter Tóth.

Podľa jeho slov nie je to však jediný nedostatok uznesenia. "Z dokumentu vyplýva, že osoba podozrivá z prečinu usmrtenia je známa. V uznesení je pomenovaná ako JUDr. Daniel Lipšic. V takom prípade však nie je dôvod viesť trestné stíhanie vo veci, ale rovno obviniť podozrivého. Zdanlivo je to tvrdenie poškodzujúce pána Lipšica, ale nie je, pretože v postavení obvineného má oveľa viac práv ako svedok. A on sa ako svedok dosiaľ zúčastňoval všetkých úkonov – vyšetrovacieho pokusu, prvého výsluchu či rekonštrukcie nehody," dodal Tóth.

Policajný vyšetrovateľ má k dispozícii videozáznamy z dopravnej nehody Lipšica, momentálne ich skúma znalec. Samotné vyšetrovanie nehody pokračuje. Pre TASR to v súvislosti s videom z dopravnej nehody, ktoré na začiatku tohto týždňa zverejnili niektoré médiá, uviedol bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Na zverejnenom videu je vidieť vozidlo, ako zrazilo chodca, ktorý prechádzal po priechode alebo v jeho tesnej blízkosti. K nárazu došlo z pohľadu chodca vo vzdialenejšom pruhu dvojprúdovej vozovky. V dôsledku nárazu bol odhodený niekoľko metrov.

Vyšetrovanie uvedenej dopravnej nehody v súčasnej dobe naďalej pokračuje. Vyšetrovateľ Policajného zboru disponuje audiovizuálnymi záznamami zachytávajúcimi okolnosti a priebeh uvedenej dopravnej nehody. Tieto záznamy sú predmetom znaleckého skúmania,“ povedal Szeiff pre TASR.

K bližším okolnostiam nehody sa polícia nevyjadruje. „Vzhľadom na zachovanie objektívnosti pokračujúceho vyšetrovania a rovnako, aby nedošlo k jeho zmareniu, bližšie informácie v súčasnej dobe poskytovať nebudeme. Akonáhle to procesná situácia vo vyšetrovaní umožní, verejnosť budeme bližšie informovať,“ doplnil Szeiff.

Daniel Lipšic 19. septembra na Vajnorskej ulici v Bratislave zrazil 72-ročného chodca. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v Ružinove, kde zraneniam podľahol.

V súvislosti s nehodou sa Daniel Lipšic vzdal poslaneckého mandátu.