Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO P. Vargová: Urobím všetko pre zohľadnenie našich záujmov

Šéfka Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Petra Vargová. Foto: TASR Kancelária prezidenta SR

Do Bruselu, kde od augusta 2017 do júla 2020 pôsobila ako zástupkyňa predošlého veľvyslanca SR pri EÚ Petra Javorčíka, sa vrátila v januári po polroku pôsobenia na Ministerstve zahraničných vecí.

Brusel 23. februára (TASR) - Nová šéfka Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli Petra Vargová už mesiac oficiálne zastupuje záujmy Slovákov v Bruseli a pri tejto príležitosti zdôraznila, že chce urobiť všetko pre to, aby potreby Slovenska boli v Európskej únii známe a zohľadňované.

Do Bruselu, kde od augusta 2017 do júla 2020 pôsobila ako zástupkyňa predošlého veľvyslanca SR pri EÚ Petra Javorčíka, sa vrátila v januári po polroku pôsobenia na Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. V rozhovore, ktorý poskytla pre slovenské médiá, priznala, že chce zúročiť všetky doterajšie diplomatické skúsenosti, keďže európskej politike sa na rôznych pozíciách venuje už 22 rokov. Podľa jej slov pre jej prácu budú užitočné predošlé kontakty v európskych inštitúciách, zároveň si však musí budovať aj kontakty nové.



"Spolu so svojim tímom sa budem usilovať a urobím všetko pre to, aby záujmy a potreby Slovenska boli známe a zohľadňované. To znamená, intenzívne komunikovať a spolupracovať s inými členskými krajinami. To je esencia Bruselu, dosahovanie kompromisu a hľadanie dobrých riešení - a aj dobrých riešení pre Slovensko," vysvetlila veľvyslankyňa.

Jej návrat do metropoly EÚ mohol mať pôvodne aj potrebný "spoločenský lesk" v podobe prejavu na tradičnom Novoročnom koncerte SR v Bruseli. Toto podujatie však bolo pre pandémiu koronavírusu zrušené, veľvyslankyňa musela po príchode do Belgicka absolvovať povinnú karanténu a prispôsobiť svoju prácu platným ochranným opatreniam.

"Pandémia ovplyvnila nielen spôsob fungovania Stáleho zastúpenia, ale aj našu pracovnú agendu," opísala situáciu. Spresnila, že rokovania Výboru stálych zástupcov pri EÚ (COREPER) sa týkajú toho, s čím príde Európska komisia.

Komisia v zrýchlenom tempe dáva na stôl mnohé opatrenia, legislatívne návrhy a odporúčania, ktoré musia členské krajiny prerokovať - najskôr na úrovni veľvyslancov -, aby dokázali reagovať na danú fázu pandémie. Zároveň sa zaoberajú aj opatreniami, ktoré "presahujú" pandémniu a mali by pomôcť pri ekonomickej a sociálnej obnove európskych ekonomík.

"Okrem toho je tu stála agenda, a to je dlhodobá vízia digitálnej a zelenej Únie, čoho sme sa nevzdali, ale pridali sme ďalšiu dôležitú oblasť, a to je budovanie odolnosti. A to je zrejme aj poučenie z tejto krízy, aj keď ešte nie sme ani zďaleka na jej konci," zdôraznila Vargová.

Na otázku, ako súčasná zdravotná kríza ovplyvnila diplomaciu v Bruseli, veľvyslankyňa pripomenula, že veľa zasadnutí sa deje prostredníctvom videokonferencií, čo do veľkej miery znižuje úroveň debát a stráca sa takzvaná kuloárna diplomacia, ktorá je tiež dôležitá. Zároveň však spresnila, že zasadnutia COREPER neboli nikdy prerušené a veľvyslanci členských krajín EÚ sa osobne stretávali za pracovným stolom aj počas tých najhorších karanténnych opatrení v Belgicku a mohli tak formálne aj neformálne pripravovať podklady pre zasadnutia na úrovni ministrov a tiež pre summity EÚ.

Najbližšie vrcholné rokovania šéfov vlád a štátov EÚ - opäť v podobe videokonferencie - sa uskutočnia v dňoch 25. a 26. februára a budú primárne venované spoločnému postupu členských krajín v rámci boja proti pandémii ochorenia COVID-19.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)