Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

P. Visolajský: Plošné testovanie by malo rovnaký efekt ako lockdown

Na snímke zľava predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský a odborník na biochémiu Róbert Mistrík počas zasadnutia Ústredného krízového štábu SR 3. apríla 2020 v Bratislave, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Visolajský nazval nemocnice Potemkinovými dedinami. Počet lôžok a personálu podľa neho často nezodpovedá realite.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Situácia je taká vážna, že by sme sa mali baviť o celoštátnom lockdowne. Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský to uviedol počas štvrtkového rokovania ústredného krízového štábu.

„Nevidím veľký zmysel, aby sme čakali týždeň – dva na celoštátne testovanie, ktoré nám spraví ten istý efekt ako celonárodný lockdown,“ uviedol Visolajský. Poukázal pritom na fakt, že po testovaní by malo okolo milióna ľudí skončiť v karanténe, čo bude mať dosah aj na podniky. „Výsledok bude rovnaký, len sa to bude inak volať,“ poznamenal.

Visolajský nazval nemocnice Potemkinovými dedinami. Počet lôžok a personálu podľa neho často nezodpovedá realite. Hovorí, že táto pandémia sa nedá vyhrať v nemocniciach, ale pred nimi. „Keď to už dospeje do štádia, že sa nám plnia nemocnice, treba zatiahnuť silno ručnú brzdu,“ upozornil s tým, že aj pri silných opatreniach trvá istý čas, kým sa prejavia.