Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Odborári vyzývajú politikov, aby upokojili situáciu v zdravotníctve

Na snímke lekári so svojimi požiadavkami počas tlačovej konferencie: Reakcia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na stredajšiu ponuku Igora Matoviča v Bratislave 24. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Visolajský zdôraznil, že zo strany LOZ nepribudli žiadne nové požiadavky.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Lekárski odborári vyzývajú politikov, aby upokojili situáciu v zdravotníctve a prišli k rokovaciemu stolu. Na žiadnych nových požiadavkách netrvajú. Vo štvrtok to uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) podľa neho škodí celej situácii. Stabilizačný príspevok, ktorý navrhol, nerieši problém slovenských nemocníc. Zastabilizuje len personál, ktorý už v nemocniciach je, a problém s ich nedostatkom to nerieši. "Chceme nastaviť systém odmeňovania lekárov tak, aby to prilákalo medikov, aby prišli lekári z Čiech aj so svojimi skúsenosťami zo zahraničia," povedal Visolajský.
Na snímke sprava predseda Základnej odborovej organizácie LOZ v Detskom kardiocentre – NÚSCH, a.s., Bratislava Ján Sýkora a predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský počas tlačovej konferencie: Reakcia LOZ na stredajšiu ponuku Igora Matoviča v Bratislave 24. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Deklaroval, že on ako lekár odmieta stabilizačný príspevok. Chce radšej nových kolegov, nové sestry a produkciu kvalitných lekárov fakultami.



LOZ a ministerstvo zdravotníctva podľa Visolajského spejú k finálnej dohode. Sú preto prekvapení vyjadreniami Matoviča, ktorý ich snaženie "kompletne hodil do koša". Zároveň ocenil konštruktívny prístup ministra zdravotníctva. Očakáva, že sedem požiadaviek bude pretavených do zákonov a schválených v parlamente.

Mimoparlamentný Hlas-SD kritizoval Matoviča za to, že hodil do zdravotníctva svoju "atómovú bombu" v podobe stabilizačného príspevku, ktorý môže rozvrátiť vzťahy v nemocniciach. "Napriek tomu, že už boli blízko dohode s odborármi, rozhodol sa sebe vlastným spôsobom zvrátiť vývoj rokovaní a ľudia zostávajú v neistote aj naďalej," uviedol podpredseda strany a nezaradený poslanec Richard Raši. Upozornil, že ak k dohode nedôjde, bude za to zodpovedný iba minister financií.

Na snímke gynekológ Roman Procházka počas tlačovej konferencie: Reakcia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na stredajšiu ponuku Igora Matoviča v Bratislave 24. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Visolajský: Stabilizačný príspevok nepomôže situácii v nemocniciach



Stabilizačný príspevok, ktorý zdravotníkom ponúka vláda, ak neodídu, nemocniciam nepomôže z dlhodobého ani krátkodobého hľadiska. Vyhlásil to šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský pred začiatkom štvrtkových rokovaní na ministerstve zdravotníctva. Odborári podľa jeho slov boli ešte do stredajšej (23. 11.) tlačovky vlády presvedčení, že smerujú k dohode.

Visolajský zdôraznil, že zo strany LOZ nepribudli žiadne nové požiadavky. "Žiadne ďalšie milióny eur sme nežiadali, žiadne požiadavky nepribudli. My sme sa s ministerstvom zdravotníctva bavili technicky o pracovných zmluvách, o veciach, ktoré sú dnes vo vyšších kolektívnych zmluvách, pracovných kolektívnych zmluvách, či by bolo možné ich dať aj do pracovných zmlúv," priblížil. O nových požiadavkách hovoril minister financií Igor Matovič (OĽANO).



Odborársky predák reagoval, že išlo o čisto technickú debatu mimo ôsmich požiadaviek LOZ. "Ministerstvo zdravotníctva povedalo, že s tým nemá problém. Súhlasilo s tým, ale nie sú to žiadne nové peniaze navyše, to sú dezinformácie a klamstvá," vyhlásil Visolajský. Zopakoval, že cieľom LOZ je aj naďalej dospieť k dohode tak, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť v nemocniciach. Matoviča kritizuje za spôsob komunikácie, tvrdí, že ničomu nepomáha. "Boli sme v tom, že smerujeme k dohode, včerajšia tlačovka je pre ľudí nepochopiteľná," skonštatoval.

Vláda ponúkla zdravotníkom, ktorí ostanú v nemocniciach, stabilizačný finančný príspevok. Snaha o podpísanie memoranda s LOZ podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) nateraz stroskotala.

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico nechcel hodnotiť obsah sporu lekárov a vlády. Podotkol, že keby nešlo o peniaze, tak by to chápal. Vláda má však podľa neho "peňazí koľko chce". V súvislosti s požiadavkou premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) o pomoc pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti občanom Slovenska zo strany premiérov V4 Fico dodal, že sa hanbí. "Sme krajina v mieri, ktorá má nemocnice, lekárov aj peniaze," poznamenal.