Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

P. VOJTEK: Návrh rozpočtu môže ohroziť plnenie úloh ozbrojených síl

Náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek. Foto: TASR/Michal Svítok

Návrh budúcoročného rozpočtu predpokladá historický pokles výdavkov rezortu obrany pod úroveň jedného percenta HDP.

Bratislava 20. augusta (TASR) - V prípade, že ministerstvo obrany bude musieť v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 736 miliónov eur, ako to v súčasnosti navrhuje rezort financií, ohrozí to plnenie úloh Ozbrojených síl (OS) SR. Uviedol to dnes náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek.

"My už prakticky tretí rok hovoríme o tom, že sme v krízovom režime, a to skutočne sme. Plníme iba vybrané priority a sústreďujeme sa na zahraničné misie. Ja som presvedčený a robíme všetko preto, aby rozpočet pre ozbrojené sily bol taký, aký si zaslúžia," zhrnul Vojtek. Podčiarkol, že zatiaľ ide iba o predbežný návrh štátneho rozpočtu a rezort obrany plánuje zabojovať o väčšiu čiastku.

Návrh budúcoročného rozpočtu predpokladá historický pokles výdavkov rezortu obrany pod úroveň jedného percenta HDP. Ideálne by podľa Vojteka bolo, keby táto suma bola dvojnásobne vyššia, teda taká, ako vyžaduje politická dohoda NATO. Reálne by však uvítal, keby konečná výška budúcoročného rozpočtu bola aspoň na tohtoročnej úrovni 1,1 percenta HDP alebo o desatinu percenta vyššia.

ilustračná foto
Foto: TASR
"V roku 2016 nás čakajú veľmi závažné úlohy. Slovenská republika sa zaviazala, že bude mať pripravenú mechanizovanú prápornú skupinu. My dnes nemáme nakúpené jediné vozidlo pre túto skupinu," pripomenul náčelník generálneho štábu.

Vojtek sa dnes v Bratislave stretol so svojím novým českým kolegom Petrom Pavlom, ktorý je náčelníkom Generálneho štábu Armády Českej republiky. Ten uviedol, že s poklesom výdavkov na obranu počítajú aj v Česku. Tie však nebudú také radikálne, ako sa pôvodne predpokladalo. Rezort obrany ČR by tak mal v budúcom roku hospodáriť s čiastkou asi 41,9 miliardy českých korún, čo je približné 1,68 miliardy eur.