Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

WEISS: Nadštandardné vzťahy Slovenska a Česka treba kultivovať

Na archívnej snímke Peter Weiss. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Pri príležitosti osláv týchto dejinných udalostí sa uskutoční rad podujatí, podľa Weissa ich v priebehu budúceho roka bude vyše 50.

Bratislava 27. decembra (TASR) – Špecifické nadštandardné vzťahy a priateľstvo medzi Slovenskom a Českom, dané kultúrnou a jazykovou blízkosťou či spoločne prežitou históriou treba kultivovať. Pre TASR to uviedol slovenský veľvyslanec v Česku Peter Weiss. Príležitosťou na to bude rok 2018, kedy si Slovenská republika a Česká republika pripomenú 25. výročie osamostatnenia slovenskej a českej štátnosti, 50. výročie Pražskej jari a 100. výročie vzniku Československej republiky a konca prvej svetovej vojny.

Pri príležitosti osláv týchto dejinných udalostí sa uskutoční rad podujatí, podľa Weissa ich v priebehu budúceho roka bude vyše 50. V Novom roku (1.1.) bude slávnostné zasadnutie slovenskej vlády, na ktorom si pripomenie 25 rokov osamostatnenia sa Slovenska.

"Vlády SR a ČR budú v slávnostnom tóne zasadať v roku 2018 aj spoločne. Spoločné bude aj zasadnutie vedení parlamentov či oslavy vzniku Československej republiky za účasti najvyšších ústavných činiteľov," spresnil veľvyslanec. Na týchto oslavách, v Prahe a v Martine, bude aj vojenská prehliadka. Plánovaná je aj veľká československá výstava, ktorá pripomenie predhistóriu vzniku Československej republiky, jej vznik a kto sa o to zaslúžil. "Taktiež priblíži existenciu v spoločnom štáte a následne 25 rokov spolupráce vo formáte samostatných suverénnych štátov," podotkol Weiss.

Pripravuje sa aj replika cesty prvého československého prezidenta Tomáša G. Masaryka do Topoľčianok, na ktorú pôjde slovenský i český prezident spoločne. "Chystá sa cesta vlakom naprieč SR a ČR, kde budú použité historické vagóny, v ktorých sedel cisár František Jozef, prezidenti Masaryk i Gustáv Husák," priblížil veľvyslanec. Na veľtrhu v Brne nebude chýbať ani "slovenský deň" či ukážka spolupráce Slovenska a Česka v oblasti strojárenstva.

"Zámerom našej i českej strany je, aby sme popri politickej symbolike ukazujúcej nadštandardnosť našich vzťahov ponúkli aj verejnosti široký pohľad na to, čo bola Československá republika, ako sa vyvíjala, čo priniesla obidvom národom a ako sme spolupracovali po pokojnom rozdelení," podotkol Weiss. SR a ČR sú podľa neho dnes faktorom stability stredoeurópskeho regiónu, pretože nemajú medzi sebou konflikty, naopak, veľmi úzko navzájom spolupracujú. Budúci rok vníma aj ako príležitosť dať viacej slovenčiny do českej spoločnosti, a naopak, dať viacej češtiny na Slovensko. "Aby sme sa jazykovo nezačali odsudzovať tak rýchlo, že za 20 rokov budeme potrebovať tlmočníka, alebo sa budeme rozprávať navzájom po anglicky," skonštatoval.