Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Peter Zajac odkazuje vláde, že na východe Slovenska nežijú Indiáni

Pavol Zajac na archívnej snímke. Foto: TASR

Podpredseda mimoparlamentného KDH pripodobnil výjazd vlády k dobrodruhom, ktorí sa v Amerike vydávali na Divoký západ a snažili získať si priazeň Indiánov sklíčkami, zrkadielkami a alkoholom.

Vranov nad Topľou 3. mája (TASR) – Štvrtkové výjazdové rokovanie vlády vo Vranove nad Topľou nepomôže vytváraniu nových pracovných miest a zníženiu regionálnych rozdielov. Je to len ich PR akcia. Povedal to podpredseda mimoparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavol Zajac pred budovou, kde rokovala vláda. Pripodobnil výjazd vlády k dobrodruhom, ktorí sa v Amerike vydávali na Divoký západ a snažili získať si priazeň Indiánov farebnými sklíčkami, zrkadielkami a alkoholom.

"Chcem odkázať vláde, že my na východe Slovenska nie sme Indiáni, my nepotrebujeme od vlády sklíčka. Požadujeme od nej to, čo vláda má robiť – to znamená, aby zabezpečila účinnú spravodlivosť, vymáhanie práva, aby nám tu dokázala postaviť kvalitné cesty a diaľnice," povedal podpredseda KDH. Pripomenul subdodávateľov, ktorí nemajú zaplatenú prácu na štátnych zákazkách, a roľníkov, ktorí si nevedia ubrániť svoju pôdu.

Zajac povedal, že celý rokovací program obsahuje iba dva body. Prvým je vzatie na vedomie priebežnej informácie o realizácii akčného plánu v okrese Vranov nad Topľou. V ďalšom bode vláda schváli milión eur pre jednotlivé obce a mestá, niekoľko farností a občianskych združení. Zajac povedal, že tieto subjekty dostanú ak po 10.000 eur, za čo si opravia kus chodníka alebo kultúrneho domu, reálne to pre tento región neznamená takmer nič.

"Nemá to zásadný vplyv na rozvoj regiónu. Je to nesystémové opatrenie, kto mal kamaráta a známeho, dokázal si niečo do akčného programu dostať," zdôraznil Zajac.

Ďalej konkretizoval, že podľa akčného programu má prísť do Vranovského okresu za štyri roky 4,9 milióna eur ako regionálny príspevok. "Realita k dnešnému dňu je taká, že je zazmluvnených sotva 1,2 milióna eur a vyplatených bolo 364.000 eur. Ďalšie body, ktoré sú v akčnom pláne, sa dotýkajú eurofondov, z ktorých prišlo do okresu zhruba 34.000 eur," uviedol Zajac a podčiarkol, že o európske fondy museli zabojovať samosprávy v jednotlivých výzvach a písať projekty. Je v tom zahrnutý aj úrad práce, ktorý prispel na dočasné zamestnávanie ako sú napríklad občianske hliadky.

Zajac odkázal členom vlády, že dobré opatrenia sa dajú robiť aj v Bratislave, nemusia sa míňať peniaze chodením po okresoch.