Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Pacienti so sklerózou sa vydajú na cyklojazdu Od Tatier k Dunaju

Ilustračná foto. Foto: TASR – František Iván

Skleróza multiplex je chronické celoživotné autoimunitné degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje bielu a šedú hmotu centrálnej nervovej sústavy.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Aj na budúci rok sa pacienti so sklerózou multiplex vydajú na cyklojazdu Od Tatier k Dunaju. Podujatie sa uskutoční počas piatich dní na trase Štrbské pleso - Bratislava v máji 2021. K pelotónu sa môže pripojiť každý, kto chce vyjadriť podporu pacientom s roztrúsenou sklerózou. Registrácia je potrebná už teraz. TASR o tom informovala Katarína Gudiaková z organizačného tímu.

„Pri tomto ochorení je dôležité pozitívne myslenie, podpora okolia a motivácia k pohybu. SM-kári, ako sa v našom združení familiárne nazývame, sa nevzdávajú a každoročne absolvujeme spoločnú trasu Od Tatier k Dunaju, ktorá je dôkazom, že pokiaľ človek chce, všetko je možné. V tomto duchu chceme pokračovať aj naďalej,“ hovorí predsedníčka združenia pacientov sclerosis multiplex Nádej Jaroslava Valčeková. Cieľom združenia je zvýšiť informovanosť verejnosti a predovšetkým nediagnostikovaných pacientov o tomto ochorení.

Skleróza multiplex je chronické celoživotné autoimunitné degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje bielu a šedú hmotu centrálnej nervovej sústavy. Je ochorením centrálneho nervového systému, na Slovensku je postihnutých približne 10.000 ľudí. Často je nesprávne spájaná s demenciou či zabúdaním. Najčastejšie diagnostikovanou skupinou sú mladé ženy medzi 20. a 40. rokom života.