Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Pacientom s hemofíliou pomáha aj elektronický denník

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Pacienti s hemofíliou si v súčasnosti môžu podať potrebné lieky aj sami doma, a to už pri malom náznaku krvácania. Zabránia tak včas tomu, aby sa rozšírilo.

Bratislava 16. marca (TASR) - Kvalita liečby pacientov s hemofíliou sa za posledných 30 rokov prudko zvýšila. Vďaka tomu je dnes možná aj domáca liečba. Najnovším pomocníkom pre pacientov s vrodenou poruchou zrážania krvi je možnosť využitia elektronického denníka. V utorok o tom informovalo Slovenské hemofilické združenie.

Pacienti s hemofíliou si v súčasnosti môžu podať potrebné lieky aj sami doma, a to už pri malom náznaku krvácania. Zabránia tak včas tomu, aby sa rozšírilo. "Hemofília poškodzuje najmä kĺby, ide o krvácanie do kĺbov, čo môže viesť až k invalidite, ak sa ochorenie nelieči. Na vozíku takto môžu skončiť aj deti," pripomenula Angelika Bátorová, lekárka a vedúca Národného hemofilického centra. Dodala, že úroveň liečby na Slovensku je vysoká, porovnateľná s tou nemeckou. "Naši pacienti majú dostatok liekov a môžeme využívať najprogresívnejšiu liečbu," dodala Bátorová.

Pre pacientov s krvácavými ochoreniami je aktuálne určená mobilná aplikácia s názvom Zero Bleeds od spoločnosti Takeda. Aplikácia zjednodušuje vedenie pacientskeho denníka. Je bezplatná a vedia si do nej zapísať informácie o zdravotnom stave aj v prípade, ak nemajú práve prístup k internetu. Aplikácia slúži najmä na zaznamenanie krvácania a podania infúzie.

"Do jednej minúty vie pacient zaznamenať, na ktorej časti tela, kedy a prečo krvácanie nastalo, vie tiež zachytiť mieru bolestivosti. Pacient môže zranenie odfotiť a vybrať si možnosti liečby. Nie je možné, aby si, keď sa mu stane takéto zranenie napríklad niekde v lese, vedel takýto rozsah zranení zapísať," priblížil Radoslav Herda z občianskeho združenia Slovenský pacient. Pacient vie všetky informácie zdieľať s lekárom, ktorý tak vidí, čo sa s ním deje.