Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pacientov s COVID-19 v nemocniciach na východe Slovenska neubúda

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V nemocniciach v Michalovciach, Rožňave a Humennom budú podľa hovorcu disponovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od 4. januára a následne začnú proces očkovania zamestnancov.

Košice/Prešov 28. decembra (TASR) – Počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 sa v nemocniciach siete Svet zdravia na východnom Slovensku neznižuje a je stále vysoký. Takmer všetky lôžka s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu (UPV) sú plne obsadené. Pre TASR to uviedol hovorca siete nemocníc Tomáš Kráľ s tým, že počet nakazených zdravotníkov, ktorí museli ostať v karanténe, sa po vianočných sviatkoch mierne znížil. Nemocnice v Michalovciach, Rožňave a Humennom budú vakcínou disponovať od 4. januára.

Aktuálna obsadenosť lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 dosahuje v siedmich nemocniciach dokopy viac než 66 percent. Z toho sú lôžka UPV takmer vo všetkých plne obsadené. Výnimkou je nemocnica v Michalovciach, kde je z ôsmich takýchto lôžok obsadených sedem a v Rožňave, kde je k dispozícii jedno, pričom zdravotný stav žiadneho pacienta si nevyžaduje napojenie na UPV.

Najvážnejšia situácia je v Michalovciach. „V tejto nemocnici pred sviatkami zvýšili kapacitu pre pacientov s ochorením COVID-19 zo 61 lôžok na 81 a majú ju takmer plnú. Počet pacientov nateraz neklesá,“ spresnil s tým, že obsadených je 78 lôžok. Vo Svidníku je z 34 lôžok obsadených 26, v Humennom je obsadených 33 z celkového počtu 47 lôžok a v Spišskej Novej Vsi je z kapacity 66 lôžok voľných 30. Vranovská nemocnica má z 51 lôžok voľných 23, v Trebišove je zo 46 lôžok aktuálne voľných 25 a v Rožňave je obsadená presne polovica z kapacity 44 lôžok.

V nemocniciach v Michalovciach, Rožňave a Humennom budú podľa hovorcu disponovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od 4. januára a následne začnú proces očkovania zamestnancov. Pripomenul, že tieto nemocnice sú súčasťou prvej vlny distribučných centier vakcíny.

„Pracujeme však na tom, aby sme zabezpečili rýchlu možnosť očkovania pre všetkých zamestnancov všetkých našich nemocníc a polikliník. Zvýšenie počtu vakcinačných centier by preto procesu veľmi pomohlo,“ dodal.