Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Dvaja pacienti s podozrením na koronavírus sú v stabilizovanom stave

Do Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline prišli vo štvrtok 30. januára 2020 dvaja Slováci, ktorí mali po návrate z Číny príznaky koronavírusu. Na snímke zdravotníci v ochranných odevoch, ktorí priviezli Slovákov s príznakmi koronavírusu z FNsP Žilina do nemocnice v Martine 30. januára 2020. Foto: TASR Erika Ďurčová

Muži sú v karanténe a majú vyčlenený zdravotnícky personál, ktorý nebude ošetrovať iných pacientov.

Martin 31. januára (TASR) – Dvaja Slováci s podozrením na koronavírus, ktorých vo štvrtok (30. 1.) večer previezli zo Žiliny do Univerzitnej nemocnice Martin (UNM), sú aktuálne v stabilizovanom zdravotnom stave. Uviedla to Katarína Kapustová z úseku generálneho riaditeľa UNM.

"U mužov sa neprejavilo žiadne zhoršenie, nevyžadujú si špecifickú liečbu. Sú bez teploty, majú priebeh ľahkej infekcie," informovala o tom Kapustová.

Pacienti sú izolovaní v samostatnej časti Kliniky infektológie a cestovnej medicíny. "Aktuálne máme situáciu pod kontrolou. Myslím si, že nie je dôvod na šírenie paniky, pretože ide len o podozrenie na možné ochorenie týmto vírusom. Čakáme na výsledky z odobratých vzoriek," skonštatovala Kapustová.

Dvaja Slováci s podozrením na koronavírus boli pracovne tri týždne v Číne, asi 1500 kilometrov od epicentra epidémie. Prileteli cez Šanghaj do Frankfurtu nad Mohanom, odkiaľ pricestovali na Slovensko autom. Počas letu pociťovali malátnosť, škrabanie na priedušnici a nechali sa už vo Frankfurte prezrieť zdravotníkom. Pretože nevykazovali závažné známky akútneho respiračného ochorenia, odporučili im cestovať domov a dať sa dovyšetrovať. Po príchode do Žiliny navštívili urgentný príjem. Odtiaľ ich vzhľadom na cestovateľskú anamnézu transportovali za prísnych karanténnych podmienok do UNM, doplnila Kapustová.

Muži sú v karanténe a majú vyčlenený zdravotnícky personál, ktorý nebude ošetrovať iných pacientov. Obom pacientom odobrali vzorky krvi, ktoré poslali do špeciálnych laboratórií, kde ich otestujú na koronavírus.

FOTO: Pacientov s podozrením na koronavírus previezli do Martina



Dvaja Slováci s podozrením na koronavírus, ktorých previezli zo Žiliny do Univerzitnej nemocnice Martin (UNM), sú izolovaní v samostatnej časti Kliniky infektológie a cestovnej medicíny. Podľa Kataríny Kapustovej z úseku generálneho riaditeľa UNM boli obaja muži pracovne tri týždne v Číne, asi 1500 kilometrov od epicentra epidémie koronavírusu.



"Prileteli cez Šanghaj do Frankfurtu nad Mohanom, odkiaľ pricestovali na Slovensko autom. Počas letu pociťovali malátnosť, škrabanie na priedušnici a nechali sa už vo Frankfurte prezrieť zdravotníkom. Pretože nevykazovali závažné známky akútneho respiračného ochorenia, odporučili im cestovať domov a dať sa dovyšetrovať. Po príchode do Žiliny navštívili urgentný príjem. Odtiaľ ich, vzhľadom na cestovateľskú anamnézu, transportovali za prísnych karanténnych podmienok do UNM," doplnila Kapustová.


Do Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline prišli vo štvrtok 30. januára 2020 dvaja Slováci, ktorí mali po návrate z Číny príznaky koronavírusu. Na snímke zdravotníci v ochranných odevoch, ktorí priviezli Slovákov s príznakmi koronavírusu z FNsP Žilina do nemocnice v Martine 30. januára 2020.
Foto: TASR Erika Ďurčová


Muži sú v karanténe a majú vyčlenený zdravotnícky personál, ktorý nebude ošetrovať iných pacientov. "Ich hospitalizácia je pod prísnymi karanténnymi opatreniami. Obom mužom odobrali vzorky krvi, ktoré budú transportované do špeciálnych laboratórií v Berlíne, kde ich otestujú na koronavírus. Muži aktuálne javia iba známky ľahkej virózy, nemajú horúčku a nevyžadujú si intenzívnu liečbu," dodala Kapustová.

Obaja muži prišli vo štvrtok do Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline. "Na recepcii povedali, že boli v Číne a majú príznaky. Sestra to vyhodnotila ako podozrenie na koronavírus. Okamžite ich uzavreli vo vstupnej miestnosti, kde boli izolovaní a neprišli do kontaktu s inými pacientmi," povedala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková s tým, že Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline nariadil ich prevoz do UNM.

Výsledky zo vzoriek mužov s podozrením na koronavírus očakávajú do dvoch dní
Výsledky zo vzoriek biologického materiálu, ktoré v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) odobrali dvom slovenským pacientom s podozrením na koronavírus, by mali byť známe do 48 hodín. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ UNM Dušan Krkoška. Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre epidemiológiu Henrieta Hudečková zároveň radí, aby Slováci, ktorí boli v oblasti zasiahnutej koronavírusom a pociťujú príznaky podobné chrípkovému ochoreniu, kontaktovali svojho lekára telefonicky. V opačnom prípade by podľa nej mohli ostatných ľudí vystaviť riziku nakazenia.

Obom Slovákom s podozrením na koronavírus, ktorých vo štvrtok (30. 1.) večer previezli do UNM, odobrali vzorky biologického materiálu ešte v ten deň. Potvrdil to generálny riaditeľ nemocnice. Vzorky v piatok ráno transportovali do Národného referenčného centra v Bratislave a následne do Kochovho inštitútu v Berlíne, kde realizujú testy na koronavírus. "Pokiaľ budú výsledky negatívne a pacienti budú klinicky v poriadku, prepustíme ich," uviedol Krkoška. Ak sa ochorenie potvrdí, nemocnica bude postupovať podľa aktuálnych opatrení WHO a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Podľa odborníčky ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu dostávajú celoslovensky pomerne množstvo otázok, čo robiť po návrate z Číny. "Pokiaľ má niekto klinické príznaky, je dôležité, aby kontaktoval lekára telefonicky a nešiel do čakárne, aby zbytočne nedošlo k ďalšiemu šíreniu tohto pôvodcu," zdôraznila Hudečková.

Martinská nemocnica vyčlenila pre dvoch pacientov s podozrením na koronavírus časť priestorov Kliniky infektológie a cestovnej medicíny, kde sú v izolácii. Rovnako majú vyčlenený zdravotnícky personál, ktorý nebude ošetrovať žiadnych iných pacientov. Nemocnica zároveň prijala všetky nevyhnutné opatrenia, aby sa zabránilo eventuálnemu šíreniu nákazy. "Treba zdôrazniť, že muži sú hospitalizovaní iba s podozrením na koronavírus, vzhľadom na ich cestovateľskú anamnézu. Muži aktuálne javia známky ľahkej virózy, nemajú horúčku a nevyžadujú si intenzívnu liečbu," doplnil Krkoška.