Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Pakt slobodných miest prijal do svojich radov šesť nových členov

Na archívnej snímke primátor hlavného mesta SR Bratislava Matúš Vallo.. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pakt slobodných miest vytvorili primátori Bratislavy, Prahy, Varšavy a Budapešti.

Praha 26. septembra (TASR) - Pakt slobodných miest prijal na summite v Prahe do svojich radov šesť nových členov vrátane ukrajinského Kyjeva. TASR o tom informuje podľa vyhlásenia na webovej stránke hlavného mesta ČR Praha.eu.

Pakt slobodných miest okrem Kyjeva doplnili Berlín, Riga, Vilnius, Brusel a Hamburg, ktorých primátori podpísali deklaráciu o pristúpení, píše sa vo vyhlásení.

"Ukrajina sa snaží o to, aby sa stala plnohodnotnou súčasťou Európy a pripojenie Kyjeva k Paktu slobodných miest je ďalším z krokov, ktorým sa k tomuto cieľu približujeme," uviedol primátor Kyjeva Vitalij Kličko. Dodal, že spolupráca je v súčasnej situácii nesmierne dôležitá, "nie len v otázke obrany Ukrajiny, ale aj obrany demokratických hodnôt a ďalších demokratických krajín".

Primátori členských miest Paktu tiež diskutovali o pomoci ukrajinským mestám, ktoré zničila ruská invázia. Portál Praha.eu uviedol, že pražský Dopravný podnik daruje ukrajinskému Charkovu 20 električiek a mestu Chmeľnyckyj dva autobusy.

Na summite v Prahe zastupuje Bratislavu primátor Matúš Vallo. V príspevku na sociálnej sieti uviedol, že Pakt prijal Kyjev s veľkou radosťou. Oznámil, že primátor Kličko prijal pozvanie navštíviť Bratislavu, aby spoločne hľadali možnosti, ako rozvíjať vzťahy medzi Bratislavou a Kyjevom. "Ďakujem mojim kolegom, a po troch rokoch fungovania Paktu už aj priateľom, za nadupaný a inšpiratívny deň!" napísal Vallo na Facebooku.

Summit Paktu slobodných miest v Prahe pokračuje aj v utorok. Na programe je priamy dialóg primátorov hlavných miest EÚ s viceprezidentom Európskej komisie Fransom Timmermansom, píše sa vo vyhlásení.

Pakt slobodných miest vytvorili primátori Bratislavy, Prahy, Varšavy a Budapešti. V roku 2021 sa k nim pridalo ďalších 20 európskych metropol, ktoré sa prihlásili k spoločným hodnotám zoskupenia.