Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

P. Csáky: Nepodpísal som sa ako maďarský europoslanec

Europoslanec P. Csáky v Štrasburgu Foto: TASR/AP

Csáky uviedol, že pod originál listu sa podpísal svojím menom, za ktoré pridal svoju príslušnosť k frakcii v europarlamente, to je Európska ľudová strana.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Pál Csáky odmieta, že by sa pod list adresovaný francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi podpísal ako europoslanec Maďarska. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 vyhlásil, že išlo o preklep.

Csáky uviedol, že pod originál listu sa podpísal svojím menom, za ktoré pridal svoju príslušnosť k frakcii v europarlamente, to je Európska ľudová strana. Výzva francúzskemu prezidentovi sa podľa neho následne obsahovo upravovala a on až dodatočne – po desiatich dňoch zistil, že sa pod ňou objavila takáto chybná informácia.

„Chcem ubezpečiť, že platí to, čo je na mojej oficiálnej webovej stránke a stránke Európskeho parlamentu, a to, čo deklaruje Slovenský štatistický úrad, že som bol zvolený za Slovensko,“ uviedol s tým, že zrejme nebude žiadať o opravu tohto dokumentu. „Nemyslím si, že z takej technickej chyby treba urobiť také veľké politické závery,“ doplnil.

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko počas tlačovej konferencie po 19. mimoriadnom sneme SNS 6. septembra 2014.
Foto: TASR/Branislav Račko
Ešte začiatkom septembra 38 poslancov Európskeho parlamentu napísalo francúzskemu prezidentovi list, v ktorom vítajú rozhodnutie francúzskej vlády o pozastavení plánovanej dodávky lode Mistral ruskej armáde. Mediálnu informáciu, že Csáky sa pod list podpísal ako maďarský a nie slovenský europoslanec, kritizoval aj predseda Slovenskej národnej strany Anton Danko, ktorý bol dnes partnerom Csákyho v TA3.

Na vysvetlenie Csákyho Danko zareagoval výčitkou, že mal veci vysvetliť hneď, ako sa informácia objavila. „Zbytočné tri dni riešenia, došlo k omylu, došlo k úmyslu a zbytočnej eufórii, či diskusii, či už na internete, v televízii, k vyjadreniam politikov,“ povedal Danko. Ja môžem len poďakovať, že pán Csáky pricestoval a vysvetlil túto situáciu, doplnil Danko.