Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Paletové vozíky sú pre retail absolútne nenahraditeľné

Foto: Jungheinrich

Základnou funkciou manuálnych aj elektrických paletových vozíkov je preprava tovaru na relatívne krátke vzdialenosti.

Bratislava 15. júna (OTS) - Platí to obzvlášť v maloobchode, kde sa kladie dôraz práve na manévrovanie tovaru v extrémne úzkych priestoroch.

Spoločnosť Jungheinrich sa často stretáva s požiadavkou na elektrické nízkozdvižné vozíky, keďže elektrický pohon odbremení personál od fyzickej námahy pri presune ťažkého tovaru. Okrem toho výhodou je, že sú tieto paletové vozíky používané aj vo verejne dostupných priestoroch, kde sa taktiež kladie dôraz okrem iného na tichú prevádzku techniky a precízne ovládanie.

Do popredia sa však čoraz viac dostávajú vozíky s Li-Ion batériou. Príčina je jasná. Na rozdiel od logistických centier a skladov sú v maloobchode obmedzené možnosti vybavenia nabíjacích miestností. Tie zaberajú priestor a musia byť vybavené ventiláciou pre dostatočné odvetrávanie nebezpečných plynov pri nabíjaní oloveno-kyselinových batérií.

„To je jedným z dôvodov, prečo sa často stretávame s požiadavkou na elektrické paletové vozíky s bez-údržbovou Li-Ion batériou, ktorá neznečisťuje pracovné prostredie a zároveň umožňuje obsluhe príležitostné nabíjanie batérie počas prestojov. Tým sa zvyšuje disponibilita vozíka a flexibilné využitie aj počas viaczmennej prevádzky,“ hovorí Martin Kozlov, produktový manager spoločnosti Jungheinrich.

Čo sa týka ponuky nízkozdvižných vozíkov, tak tá je široká a závisí od požiadaviek využitia. Najjednoduchším a zároveň veľmi spoľahlivým je ručne vedený paletový vozík AM 22 so štandardnou dĺžkou vidlíc 1150 mm, tandemovými polyuretánovými kolieskami. Pri prechode na elektrický pohon je kľúčovým faktorom intenzita použitia a nosnosť vozíka.

„Pre prevádzky s nízkou intenzitou a sporadickým používaním techniky je určená rada nízkozdvižných elektrických vozíkov s Li-Ion batériou Jungheinrich AME 13. V náročnejšom prostredí odporúčame naše rokmi osvedčené nízkozdvižné vozíky rady EJE s nosnosťou do 2000 kg alebo nízkozdvižné vozíky rady EJE s nosnosťou do 2500 kg a vyššou kapacitou batérií pre použitie aj v trojzmenných prevádzkach,“ vysvetľuje Martin Kozlov.

Do akej miery ovplyvňuje súčasné trendy a vývoj elektromobilita v oblasti paletových vozíkov a ich využitie v retaili? Elektrický pohon sa v manipulačnej technike používa už niekoľko dekád. Súčasne však vnímajú v spoločnosti Jungheinrich vysoký záujem o jednoduché a hlavne cenovo dostupné elektrické nízkozdvižné vozíky, ktoré pomaly nahrádzajú manuálne paletové vozíky.

Martin Kozlov predpokladá, že sa pomaly implementuje automatizácia aj v maloobchodných reťazcoch vo forme pod-paletových robotov. „Tým sa zefektívni tok tovaru. Avšak štandardné manuálne paletové vozíky sa určite z trhu nevytratia. Ich využitie je všestranné a údržba je minimálna, keďže ide o kvalitne spracované mechanické zariadenie, ktoré má výnimočne dlhú životnosť,“ dodáva expert spoločnosti Jungheinrich.