Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Palkovič: Nákup COVID vakcín je záväzkom krajín EÚ

Na snímke minister zdravotníctva SR Michal Palkovič. Foto: TASR Jakub Kotian

Šéf rezortu zdravotníctva zároveň dodal, že Slovensku sa v súvislosti s nákupom ďalších vakcín podarilo dohodnúť isté benefity.

Bratislava 7. júna (TASR) - Nákup vakcín proti ochoreniu COVID-19 je záväzkom krajín Európskej únie, nejde o vyhodené peniaze. Po rokovaní vlády to vyhlásil minister zdravotníctva Michal Palkovič. Reagoval tak na novinársku otázku týkajúcu sa nákupu vakcín.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v stredu informoval o stanovisku k štátnemu záverečnému účtu za rok 2022. Poukázal v ňom na to, že napriek ústupu ochorenia COVID-19 sú zo štátneho rozpočtu naďalej uhrádzané ďalšie dávky vakcín.

"Na skladoch je tak dnes k dispozícii viac ako šesť miliónov vakcín, ktorých počet sa bude neustále zvyšovať, a zo štátneho rozpočtu budú použité financie nielen na ich nákup, ale aj uskladnenie," uviedol úrad. Od decembra 2020 do februára 2023 bolo na Slovensko dodaných takmer 14,7 milióna dávok za 264 milióna eur.

Palkovič v tejto súvislosti pripomenul, že nákup vakcín bol spoločným rozhodnutím krajín EÚ. "V čase covidu bol nápor na výrobcov enormný. Vtedy sa EÚ k tomu zaviazala, aj my sme k tomu dali súhlas. Sme tým viazaní," uviedol. Rovnaký postoj konštatuje aj NKÚ. "Nutnosť odoberania vakcín súvisí so zmluvnými podmienkami, ktoré s výrobcami v mene členských štátov dohodla Európska komisia. Riešenie tohto vážneho problému nie je v rukách národnej vlády, tá je bez priamej možnosti ukončenia zmlúv," ozrejmil.

Šéf rezortu zdravotníctva zároveň dodal, že Slovensku sa v súvislosti s nákupom ďalších vakcín podarilo dohodnúť isté benefity. "Znížili sme počty dávok, ktoré budú dodané. Budú dodávané postupne, rozvrstvilo sa to na štyri roky. Dohodli sme aj nižšiu cenu," priblížil Palkovič. Ide podľa neho o racionálny prístup k téme aj o šetrenie peňazí.

Predseda NKÚ SR Ľubomír Andrassy sa zároveň vo veci obrátil na vedenie Európskeho dvora audítorov s podnetom na preverenie dodržiavania pravidiel zákonnosti, hospodárnosti a efektívnosti pri použití verejných financií.