Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Pamätný kríž vojnového veterána získal in memoriam V. Chovan

Na snímke dočasne poverený minister obrany SR Martin Sklenár. Foto: TASR Martin Baumann

Vladimír Chovan počas druhej svetovej vojny pôsobil najprv v ilegálnom odboji, so svojou skupinou sa podieľal na príprave Slovenského národného povstania.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Minister obrany Martin Sklenár udelil in memoriam Pamätný kríž vojnového veterána Vladimírovi Chovanovi. V pondelok ho odovzdal jeho príbuzným na pôde rezortu. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

"Bol to človek, ktorý v správnom čase dokázal spraviť správnu vec a obstál zoči-voči obom totalitám, ktoré ničili Slovensko v 20. storočí," zdôraznil šéf rezortu obrany. Sklenár verí, že skutočné hrdinské príbehy pretrvajú a nikdy nebudú zabudnuté. Chovana nazval človekom vlasti a odvahy.

Vladimír Chovan počas druhej svetovej vojny pôsobil najprv v ilegálnom odboji, so svojou skupinou sa podieľal na príprave Slovenského národného povstania. Zabezpečovali prechody českých vlastencov z Protektorátu Čechy a Morava na Slovensko, zaisťovali pre nich krátkodobé ubytovanie, falošné doklady, vyrábali a šírili plagáty, organizovali mládež v Trenčíne či získavali finančné prostriedky.

Po vypuknutí SNP sa stal príslušníkom 1. Československej armády na Slovensku. Po potlačení povstania jeho činnosť neustala, prešiel na partizánsky spôsob boja, bol členom partizánskej skupiny Jegorov. Za aktívnu činnosť v boji proti fašizmu bol vyznamenaný Česko-slovenským vojnovým krížom 1939 a medailami Rádu Slovenského národného povstania II. triedy, Za zásluhy I. stupňa, Za chrabrosť pred nepriateľom a partizánskou medailou SNP. Ako priblížil rezort, počas rokov nasledujúcich po vojne sa mu nikdy nedostalo uznania za jeho činy, keďže nikdy nevstúpil do komunistickej strany.

Chovan zomrel 11. októbra 1999. V jeho spisovej dokumentácii, uloženej v registratúre oddelenia starostlivosti o vojnových veteránov a vojenských dôchodcov Ministerstva obrany SR, je uvedené: "...je významným účastníkom národného boja za oslobodenie od 20. 3. 1939 až do oslobodenia".