Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Pamiatkári: V 2. fáze projektu Pro Monumenta sa urobilo 344 zásahov

Na snímke zľava vedúci Odboru preventívnej údržby pamiatok Pamiatkového úradu SR Branislav Rezník, generálny riaditeľ Pamiatkového úradu SR Pavol Ižvolt a hlavný radca Riksantikvaren Nórsko Vergard Berggard počas tlačovej konferencie Pamiatkového úradu SR na tému - Ukončenie preddefinovaného projektu Pro Monumenta II.. a informácie o výsledkoch dlhoročného projektu venovaného kontinuálnemu zvyšovaniu úrovne preventívnej údržby nehnuteľného kultúrneho dedičstva na Slovensku 6. júna 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Cieľom projektu financovaného z tzv. nórskych fondov je vytvorenie udržateľného systému preventívnych prehliadok nehnuteľných pamiatok.

Bratislava 6. júna (TASR) - Všetky plánované ciele stanovené v druhej fáze projektu Pro Monumenta - prevencia údržbou sa podarilo naplniť, vo viacerých parametroch i výrazne prekročiť. Na utorkovej tlačovej konferencii bilancujúcej druhú, štyri roky trvajúcu fázu projektu to uviedli predstavitelia Pamiatkového úradu (PÚ) SR.

Cieľom projektu financovaného z tzv. nórskych fondov je vytvorenie udržateľného systému preventívnych prehliadok nehnuteľných pamiatok. Po prvej fáze, ktorá sa realizovala v rokoch 2014 - 2017, sa druhá fáza začala v apríli 2019, končí sa na konci tohtoročného júna.

"Ambíciou v druhej fáze bolo zvýšiť o 20 percent počet monitorovaných pamiatok, rovnako tak uskutočniť minimálne 210 inšpekčných zásahov, takisto rozšíriť počet inšpekčných tímov i ich vybavenie a v neposlednom rade aj šíriť povedomie o dôležitosti údržby pamiatok a posilniť rady remeselných majstrov ovládajúcich tradičné remeselné postupy," pripomenul vedúci odboru preventívnej údržby pamiatok PÚ Branislav Rezník.

Podľa jeho slov sa plány podarilo výrazne pokročiť. Dokumentoval to okrem iného nielen na rozšírení počtu členov inšpekčných tímov z deviatich na 12, ale aj samotným počtom zásahov. "V druhej fáze projektu sme uskutočnili 344 zásahov inšpekčných tímov, ktoré sídlia v Levoči, Banskej Štiavnici a Trnave," informoval. Centrá inšpekčných tímov sa podľa jeho informácií stali i školiacimi strediskami tradičných stavebných postupov pri obnove historických budov.

K efektívnosti zásahov, ktorými inšpekčné tímy Pro Monumenta dokážu realizovať na pamiatkach preventívne drobné zásahy, pomohlo aj využívanie dronov pri diagnostike stavu budov a obvodových plášťov. "Zvyšovať povedomie sa nám podarilo aj prostredníctvom verejných prezentácií našej činnosti vo viacerých slovenských mestách, rovnako sú na webe PÚ voľne dostupné videá popisujúce princíp a zásady preventívnej údržby i to, ako zrealizovať svojpomocne drobné zásahy, zabraňujúce zhoršeniu technického stavu pamiatok," dodal Rezník.

Pripomenul aj úzku spoluprácu s nórskymi partnermi, ktorí spolupracujú na projekte. "Rovnako sa naším projektom inšpirovali aj v Litve, kde vznikla podobná iniciatíva," upozornil.

Generálny riaditeľ PÚ Pavol Ižvolt zdôraznil, že cieľom v nadchádzajúcom období je zabezpečenie trvalej udržateľnosti projektu preventívnej údržby pamiatok. "Jednou z možností je tiež vytvorenie samostatnej príspevkovej organizácie v štruktúre pamiatkového úradu," naznačil šéf PÚ.