Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Pamiatkový úrad prijíma do 3.2. nominácie na Značku Európske dedičstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Jednou z nich sa v tomto roku stala aj slovenská lokalita Stredoveké nástenné maľby na Gemeri a v Malohonte.

Bratislava 6. decembra (TASR) - O Značku Európske dedičstvo sa môžu uchádzať ďalšie lokality Slovenska. Pamiatkový úrad SR ako národný koordinátor tohto európskeho programu vyhlásil výzvu na predkladanie nominácií. Nominačný formulár treba vyplniť a najneskôr do 3. februára 2023 ho v digitálnej forme poslať na adresu pamiatkového úradu. TASR o tom informovala Anna Tuhárska z úradu.

"Výzva je určená lokalitám, ktoré zohrávali významnú úlohu v európskej histórii, kultúre alebo integrácii a majú záujem aktívne šíriť povedomie o svojej európskej dimenzii," priblížila Tuhárska.

Po udelení Značky Európske dedičstvo dvanástim novým lokalitám v apríli 2022 je v súčasnosti držiteľom tohto ocenenia 60 lokalít v 22 európskych krajinách. Jednou z nich sa v tomto roku stala aj slovenská lokalita Stredoveké nástenné maľby na Gemeri a v Malohonte.

História značky Európske dedičstvo siaha do roku 2005, keď vznikla ako medzivládna iniciatíva 19 európskych krajín, ku ktorej sa vtedy nomináciou štyroch lokalít pripojila aj Slovenská republika.