Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Pamiatkový úrad SR prezentoval svoje najnovšie publikácie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Jedným z výstupov úsilia PÚ SR o poznanie a ochranu molinologického dedičstva je aj online Databáza vodných mlynov na Slovensku.

Bratislava 19. marca (TASR) - Pamiatkový úrad (PÚ) SR prezentoval v utorok publikácie, ktoré vydal v závere minulého roka. Zostavovatelia a odborníci, ktorí stáli za vydaním diel, uviedli do života tri tituly - dva zborníkové a jeden monografický. Venujú sa dejinám architektúry a osobnosti Václava Mencla, osudom technických pamiatok či železiarní, ale aj novým súvislostiam pôsobenia rodu Pálffyovcov v Smoleniciach.

Milovníkov pamiatok môže zaujať štvrtý zväzok Dejín európskej architektúry od Václava Mencla. Autor sa v ňom zameriava na vývoj gotickej architektúry Európy od polovice 12. do začiatku 16. storočia. "Nejde o podrobný popis historického vývoja jednotlivých stavieb, ale o výklad gotiky v súvislostiach so stredovekou vierou a filozofiou," približuje úrad publikáciu, v ktorej Mencl rozoznáva tri vývojové stupne gotiky.

Novou publikáciou sú aj Pálffyovci v Smoleniciach: Zborník z vedeckej konferencie, ktorá sa v priestoroch úradu konala 29. júna 2021 pri príležitosti 100. výročia úmrtia grófa Jozefa Pálffyho (1853 - 1920). Zborník tvorí deväť štúdií s novým pohľadom na osudy príslušníkov významného šľachtického rodu, ktorého aktivity sú spojené so Smolenicami. Autori v nich dopĺňajú doterajšie poznanie o pôsobení tzv. smolenickej čiastky červenokamenskej línie staršej vetvy rodu Pálffyovcov. V aktuálnom zborníku sa venovali životu, pôsobeniu, majetkovému zázemiu či zberateľským záujmom a rodinnému okruhu grófa Jozefa Pálffyho (1853 - 1920). Čitatelia sa dočítajú viac o prvej historicko-pamiatkovej obnove Oravského hradu i modernizácii správy Oravského komposesorátu počas direktorátu Jozefa Pálffyho, o jeho cestách v severovýchodnej Afrike, ako aj detailné informácie o rodových väzbách smolenickej vetvy rodu Pálffyovcov na základe výskumu matrík.

Treťou publikáciou, ktorú predstavil PÚ SR, je ďalšia časť zborníka Monumentorum Tutela, Ochrana pamiatok 33. Zostavený je z príspevkov, ktoré odzneli na vedeckej konferencii Železiarne - srdce priemyslu a na online seminári K dejinám mlynov - výskum a mapovanie. Prvá časť zborníka je venovaná hutníctvu a železiarskemu priemyslu z pamiatkarského a múzejného pohľadu, ale aj z pohľadu historiografie, archeológie, vývoja hutníckych technológií či umeleckej produkcie. V druhej časti sú príspevky zamerané najmä na objavovanie histórie mlynov a s tým súvisiace bádanie v archívnych fondoch, čitateľ si prečíta o mlynoch od Záhoria po Abov, nazrie do depozitov našich pamäťových inštitúcií. Jedným z výstupov úsilia PÚ SR o poznanie a ochranu molinologického dedičstva je aj online Databáza vodných mlynov na Slovensku. Záujemcovia si ju môžu pozrieť na vodnemlyny.sk.