Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pandémia bola podľa slovenských europoslancov pre EÚ skúškou

Maroš Šefčovič, archívne foto. Foto: TASR/AP

Šefčovič poukázal aj na snahu Európskej únie stať sa menej závislou od globálnych reťazcov, čo sa počas pandémie ukázalo ako problém.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Pandémia bola pre Európsku úniu veľkou skúškou, ale v mnohom ju posunula vpred. Jej zvládnutie je dôkazom, že ak sa členské štáty spoja, dokážu reagovať rýchlo a efektívne. Do budúcna je však potrebný lepší krízový manažment. Zhodli sa na tom slovenskí poslanci Európskeho parlamentu v piatok v Bratislave v rámci diskusie o výročnej rozprave o stave Európskej únie, kde šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová hovorila o najakútnejších výzvach, ktoré pred Úniou v súčasnosti stoja.

Pandemická kríza rovnako ako iné krízy poukázala na viaceré nedostatky a medzery a pomohla naštartovať ich riešenie. EÚ sa aj napriek nedostatkom v mnohých oblastiach podarilo zvládnuť výzvy spojené s pandémiou. Podpredseda EK pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič poukázal na to, že cieľ dosiahnuť do konca septembra 70-percentnú zaočkovanosť u populácie sa podarilo splniť už koncom augusta. Taktiež vyzdvihol solidaritu a humánnosť EÚ so svetom, ktorá sa ukázala vo forme odovzdania vakcín až 130 krajinám.

„Skutočne sme sa ako jediná ekonomika nezatvorili pred svetom," uviedol. Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) v tejto súvislosti kritizovala mediálnu aktivitu Únie, ktorá mala o dodávaní vakcín do sveta hovoriť viac.

Poslanci pozitívne hodnotili spoločný vývoj a nákup vakcín, ako aj spoločný nákup zdravotníckych pomôcok. Podľa Ivana Štefanca (KHD) spoločná angažovanosť zvýraznila potrebu spoločnej zdravotnej únie a do budúcna je tiež potrebné lepšie zvládnuť krízový manažment a konať rýchlejšie. Beňová v tejto súvislosti dodala, že v kríze sa zvyšujú očakávania ľudí, ktorí sa neobracajú len na vládu, ale čakajú podporu a pomoc aj zo strany Únie. Je preto dôležité vytvárať iniciatívy, ako riešiť problémy, a to nielen v oblasti zdravotníctva.

Pandémia tiež poukázala na dôležitosť oblasti digitalizácie, pričom poslanci vyzdvihli posun Únie v tejto oblasti. „Keď sa pozrieme napríklad na skúsenosti s elektronickým covid certifikátom, môžeme povedať, že aj oblasť elektronického zdravotníctva sa posunula vpred," uviedol Šefčovič.

V EÚ budú podľa Štefanca čoraz viac rezonovať témy, ako digitálne vzdelávanie, lepší a dostupnejší internet, dezinformácie, ochrana súkromia, boj za kybernetickú bezpečnosť a podobne.

Šefčovič poukázal aj na snahu Európskej únie stať sa menej závislou od globálnych reťazcov, čo sa počas pandémie ukázalo ako problém. Poslanci diskutovali aj o témach klimatickej či migračnej krízy. Zhodli sa, že vo všetkých oblastiach je potrebné nielen hľadať riešenia, ale ich aj pretaviť do reality. Beňová v tejto súvislosti dodala, že je dôležité byť vo veciach kritickí a nevytvárať zbytočné očakávania.