Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pandémia nového koronavírusu zvýšila záujem o virtuálne študovne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo februári, ešte pred vypuknutím pandémie, mali 573 používateľov. V marci 1273 a v apríli 1525 používateľov.

Bratislava 16. júna (TASR) – Pandémia nového koronavírusu zvýšila záujem o virtuálne študovne. Online prístup k e-knihám si obľúbili najmä študenti, tvrdí Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR. TASR o tom informovala Eva Vašková z CVTI SR.

Virtuálne študovne sprostredkovávajú zamestnancom a študentom prístup k viac ako 400.000 stranám tých študijných a vedecko-výskumných titulov, ktoré si zvolili samotné univerzity. Hlavným cieľom služby je zabezpečenie jednoduchého a okamžitého virtuálneho prístupu v príjemnom používateľskom prostredí k e-knihám slúžiacim na podporu vzdelávania, vedy a výskumu. CVTI SR touto formou technologicky zabezpečuje prístup k digitalizovaným knihám pre Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (682 e-kníh), Ekonomickú univerzitu v Bratislave (339 e-kníh), Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre (140 e-kníh) a Historický ústav Slovenskej akadémie vied (350 čísiel e-časopisov).

V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 zaznamenali virtuálne študovne masívny nárast počtu unikátnych používateľov. Vo februári, ešte pred vypuknutím pandémie, mali 573 používateľov. V marci 1273 a v apríli 1525 používateľov. "Počet používateľov za máj, v počte 1034 a jún má postupne klesajúci trend. Odzrkadľuje to termíny odovzdávania záverečných prác a postupné ukončovanie letného semestra na univerzitách. Z týchto údajov môžeme vyvodiť hypotézu, že systém virtuálnych knižníc CVTI SR je primárne využívaný študentmi jednotlivých vysokých škôl. Od februára do 10. júna sme zaznamenali 3903 používateľov, ktorí si prečítali 75.968 strán elektronických kníh," konkretizoval Tomáš Fiala, odborný zamestnanec oddelenia digitalizácie, repozitárov a archivácie CVTI SR.

Fiala tvrdí, že najväčší nárast prístupov k zdigitalizovaným dokumentom zaznamenali bezprostredne po zatvorení univerzitných knižníc. "Na získanie lepšieho prehľadu dosahu pandemickej krízy na poskytovanie služby virtuálnych knižníc CVTI SR sme štatisticky analyzovali identické časové obdobia rokov 2019 a 2020. Štatistické údaje z obdobia letného semestra marec až jún hovoria o 3447 používateľoch. Rovnaké obdobie v roku 2019 len o 860 používateľoch. Čo predstavuje nárast používateľov virtuálnych študovní o 300,81 percenta. Z ďalších čísiel môžeme spomenúť nárast počtu relácií o 338,44 percenta. Z počtu 744 na 3262," uviedol Fiala. Ako doplnil, o služby virtuálnej knižnice CTI SR je zo strany knižníc naďalej záujem, čo potvrdzuje aj nová uzavretá zmluva s Akadémiou ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši.