Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Pandémia zhoršila situáciu s cukrovkou, upozornila Dôvera

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

Zdravotná poisťovňa tiež poukázala na to, že diabetici vlani vynechávali návštevy u diabetológa a ostatných lekárov a mali menej pohybu.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Počas pandémie nového koronavírusu stúpol počet úmrtí diabetikov. Dôvodom je nielen samotné ochorenie COVID-19, ale aj zanedbaná zdravotná starostlivosť. V utorok na to upozornila zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera, podľa ktorej počas prvého roku pandémie zomrelo až o 40 percent viac pacientov s cukrovkou než pred ňou.

"Zhoršený stav cukrovky evidujeme niekoľko mesiacov aj u tých pacientov, čo infekciu už prekonali," priblížil diabetológ Jozef Lacka. Zdravotná poisťovňa tiež poukázala na to, že diabetici vlani vynechávali návštevy u diabetológa a ostatných lekárov a zároveň často porušovali diabetickú stravu a mali menej pohybu. To malo zhoršiť ich cukrovku, a preto mnohí oveľa ťažšie odolávali ochoreniu COVID-19. Dôvera ponúka diabetikom bezplatné poradenstvo.

Skríning súkromnej zdravotnej poisťovne odhalil 589 diabetikov a 322 prediabetikov, ktorí o svojom probléme vôbec nevedeli. Uskutočnený bol v spolupráci so 73 všeobecnými lekármi pre dospelých od novembra 2017 do decembra 2019. "Výsledky skríningu ukazujú, že ľudí s cukrovkou je oveľa viac, než udávajú doterajšie odhady. Čím skôr sa toto ochorenie odhalí, tým väčšiu má pacient šancu na jej zvládnutie a v prípade prediabetu dokonca aj na úplné vyliečenie," zdôraznil Lacka.

Štúdia ďalej potvrdila takmer trikrát vyššie riziko vzniku cukrovky, respektíve dvakrát vyššie riziko vzniku prediabetu, ak človek trpí kardiologickými alebo metabolickými ochoreniami. Vyššie riziko pre rozvoj diabetu majú aj ženy, ktorých tehotenstvo sprevádza tehotenská cukrovka.