Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Cirkev má byť znakom slobody a prijatia, uviedol pápež

Na snímke pápež František hovorí počas stretnutia s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále s. Martina 13. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Svätý Otec predstaviteľov cirkvi poprosil, aby nepodľahli pokušeniu okázalej nádhery a svetskej veľkoleposti.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Cirkev má byť znakom slobody a prijatia. Má byť pokorná ako Ježiš, ktorý sa zriekol všetkého a stal sa chudobným, aby nás obohatil. Vyhlásil to pápež František v príhovore v bratislavskej Katedrále sv. Martina, kde sa stretol s biskupmi, kňazmi, ako aj ďalšími zasvätenými osobami a katechétmi. Pápež vyzdvihol slobodu, tvorivosť a dialóg ako aspekty, ktorými sa má Cirkev riadiť.

"Cirkev, ktorá formuje ľudí v zmysle vnútornej a zodpovednej slobody a ktorá vie byť tvorivá v ponáraní sa do dejín a kultúry, je tiež cirkvou, ktorá vie viesť dialóg so svetom – s tými, ktorí vyznávajú Krista, hoci nie sú 'od nás', s tými, ktorí kráčajú namáhavou cestou duchovného hľadania, a tiež s tými, ktorí neveria," vyhlásil Svätý Otec v príhovore duchovným.

Na snímke pápež František hovorí počas stretnutia s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále s. Martina 13. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


Predstaviteľov cirkvi poprosil, aby nepodľahli pokušeniu okázalej nádhery a svetskej veľkoleposti. "Aká krásna je pokorná cirkev, ktorá sa neoddeľuje od sveta a nepozerá na život s odstupom, ale žije v jeho vnútri," povedal pápež. Vyzval ich nebáť sa formovať ľudí tak, aby mali zrelý a slobodný vzťah k Bohu. Povzbudil ich, aby formovali veriacich k slobode od rigidnej religiozity. "Nik sa nesmie cítiť utláčaný, ale každý nech má možnosť objaviť slobodu Evanjelia a postupne vstúpiť do vzťahu s Bohom," vyhlásil.

Pápež tiež vyzýva na tvorivosť. Poukázal na osobnosti sv. Cyrila a Metoda, ktorí vymysleli nové písmo a jazyky na šírenie Evanjelia a boli tvoriví v pretlmočení kresťanského posolstva. "Nepotrebuje to isté aj dnešné Slovensko? Nie je snáď toto najurgentnejšou úlohou cirkvi pri dnešných európskych národoch - vymyslieť nové 'písma', aby zvestovala vieru?" opýtal sa pápež.

Pápež František pripomenul, že Evanjelium nebolo nikdy zatvorené do schém. Kňazom povedal o dôležitosti správnej prípravy kázne. "Homília nie je sviatosťou, ale je to svätenina, je v srdci Eucharistie. Pomyslime si na veriacich, ktorí niekedy musia počúvať homílie, ktoré trvajú 40 či 50 minút, o argumentoch, ktorým nerozumejú. Prosím vás, kňazi a biskupi, myslite na to, ako si dobre pripraviť homíliu, aby tam bol kontakt s ľuďmi, aby tam bola inšpirácia z liturgických textov. Kázeň obvykle nemá mať viac ako desať minút, lebo ľudia po pár minútach strácajú pozornosť," povedal s tým, že aj Ježiš hlásal posolstvá konkrétnymi vecami, ktoré ľudia chápali.

Na snímke pápež František hovorí počas stretnutia s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále s. Martina 13. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


Svätý Otec pripomenul, že cirkev je spoločenstvo, ktoré zvestovaním Evanjelia lásky vytvára spoločenstvo, priateľstvo a dialóg medzi veriacimi, medzi rôznymi vierovyznaniami a medzi národmi. "Jednota, spoločenstvo a dialóg sú vždy krehké, najmä vtedy, keď máme za sebou bolestné dejiny, ktoré zanechali po sebe jazvy," skonštatoval s tým, že rany môžu byť otvormi, cez ktoré prechádza Božie milosrdenstvo. Pápež pripomenul Ježišovu výzvu, "aby sme prerušili začarovaný a ničivý kruh násilia, aby sme nastavili druhé líce, aby sme sa nedali premôcť zlu, ale dobrom premáhali zlo".

"Aká krásna je pokorná cirkev, ktorá sa neoddeľuje od sveta a nepozerá na život s odstupom, ale žije v jeho vnútri," pripomenul pápež s tým, že nemáme zabúdať zdieľať, kráčať spolu, prijať žiadosti a očakávania ľudí. To nám podľa neho pomáha oslobodiť sa od zameranosti na seba samých. "Centrom Cirkvi nie je Cirkev! Zanechajme prílišné starosti o seba, o naše štruktúry či o to, ako sa spoločnosť na nás pozerá. Ponorme sa radšej do skutočného života ľudí a klaďme si túto otázku - aké sú potreby a duchovné očakávania nášho ľudu?" prihovoril sa ďalej kňazom a biskupom.

Pápež sa poďakoval duchovným za ich prácu. "Prajem vám, aby ste naďalej kráčali cestou evanjeliovej slobody, v tvorivosti viery a v dialógu, ktorý vyviera z Božieho milosrdenstva," uzavrel Svätý Otec.