Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pápež František oficiálne potvrdil septembrovú návštevu Slovenska

Pápež František, archívna foto. Foto: TASR/AP

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok verí, že návšteva pápeža Františka "bude pre všetkých občanov našej vlasti povzbudením a posolstvom blízkosti, podpory a nádeje".

Vatikán/Bratislava 4. júla (TASR) - Pápež František v septembri navštívi slovenské mestá Bratislava, Prešov, Košice a Šaštín. V nedeľu to oznámil hovorca Vatikánu Matteo Bruni, uviedol informačný portál Svätej stolice Vatican News. Pred návštevou Slovenska zavíta aj do maďarskej Budapešti.

"(Pápež sa) od 12. do 15. septembra 2021 odoberie na Slovensko, kde navštívi mestá Bratislava, Prešov, Košice a Šaštín. Program cesty bude časom zverejnený," píše sa vo vyhlásení.

Samotný pápež František návštevu oboch krajín potvrdil v nedeľu pri príhovore a modlitbe Anjel Pána vo Vatikáne. Na Slovensko pápež príde na pozvanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež František počas súkromnej audiencie vo Vatikáne, foto z archívu.
Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR


"Som rád, že môžem oznámiť, že od 12. do 15. septembra, keď Pán Boh dá, pôjdem na Slovensko, aby som prišiel na pastoračnú návštevu," uviedol pápež, ktorý zároveň poďakoval všetkým, ktorí cestu pripravujú. Pápež pritom osobitne pozdravil slovenských pútnikov na vatikánskom Námestí svätého Petra, tí tam prišli so zástavami.

Pápež aj tlačový odbor Svätej stolice zároveň potvrdili, že pred návštevou Slovenska hlava katolíckej cirkvi 12. septembra zavíta do maďarskej metropoly Budapešť "pri príležitosti svätej omše na záver 52. medzinárodného eucharistického kongresu".

Pápežovo rozhodnutie navštíviť Slovensko v nedeľu privítala aj prezidentka Zuzana Čaputová a šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. "Pre Slovensko je veľkou cťou, že k nám Svätý Otec príde na trojdňovú apoštolskú návštevu, ktorá bude mať oficiálny i pastoračný charakter. Je to významný moment ako pre vzťahy Slovenska so Svätou stolicou tak aj pre veriacich, ako aj pre všetkých ľudí hlásiacich sa ku kresťanským a humanistickým princípom..." uviedol Korčok, ktorý sa v minulosti s pápežom už stretol vlani v decembri počas prezidentskej návštevy vo Vatikáne.

Návšteva pápeža Františka bude v poradí štvrtou apoštolskou návštevou Svätého Otca na Slovensku. V minulosti Slovensko trikrát navštívil pápež Ján Pavol II., a to v rokoch 1990, 1995 a 2003.