Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pápež má v úmysle pricestovať na Slovensko, prijal pozvanie Čaputovej

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezidentka doniesla pápežovi štyri veľké adventné sviece vyrobené v chránenej dielni ľuďmi zo znevýhodneného prostredia.

Vatikán/Bratislava 8. marca (TASR) - Pápež František má v úmysle pricestovať na Slovensko. Návšteva Bratislavy by sa mohla uskutočniť popri eucharistickom kongrese v Budapešti. Uviedol to v pondelok počas tlačovej konferencie, ktorá sa konala na palube lietadla pri návrate z návštevy Iraku. Informoval o tom vatikánsky spravodajský server Vatican News.

Správu v pondelok vzala na vedomie prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá v decembri minulého roka počas návštevy Vatikánu pápeža pozvala na Slovensko. "Veľmi sa teším, že Svätého Otca budeme môcť privítať na Slovensku, jeho návšteva bude určite symbolom nádeje, ktorú tak veľmi potrebujeme," uviedla Čaputová. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka už po decembrovom stretnutí informovala, že pápež František pozvanie prijal, no uvidí, ako mu pricestovať dovolí situácia vo svete. Prezidentka doniesla pápežovi štyri veľké adventné sviece vyrobené v chránenej dielni ľuďmi zo znevýhodneného prostredia. Darovala mu taktiež obraz Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska. Od slovenských vedcov priniesla do Vatikánu 10.000 PCR testov na nový koronavírus.

V hlavnom meste Maďarska sa pápež František plánuje zúčastniť na záverečnej omši Medzinárodného eucharistického kongresu, ktorá sa bude konať v nedeľu 12. septembra o 11.00 h na Námestí hrdinov.

Portál Vatican News poznamenal, že o veľkej pozornosti, ktorú pápež tomuto plánu venuje, svedčí aj jeho presná informácia o vzdialenosti oboch miest - vie totiž, že Bratislavu od Budapešti delia len dve hodiny cesty autom.

Medzi krajinami, ktoré pápež František zamýšľa v budúcnosti navštíviť, je aj Libanon.

Novinárom počas tlačovej konferencie sa však tiež priznal, že už cíti svoj vek, keďže počas trojdňovej návštevy v Iraku pociťoval viac únavy ako počas iných zahraničných ciest.

Stretnutie s najvyšším šiitským duchovným, veľkým ajatolláhom Alím Sístáním označil za "dobré pre jeho dušu". Zároveň uviedol, že ajatolláh je "múdry muž", plný "obozretnosti, pokory a úcty". Dodal, že sa cíti poctený tým, že ho počas návštevy v Iraku prijal. Pápež v súvislosti s touto schôdzkou, ako aj stretnutím s vplyvným sunnitským duchovným, hlavným imámom káhirskej mešity a univerzity al-Azhar Ahmadom Muhammadom at-Tajíbom spred dvoch rokov, uviedol, že je dôležité otvoriť sa a napredovať po "ceste bratstva", a avizoval aj ďalšie medzináboženské stretnutia.

V odpovedi na otázku týkajúcu sa obáv z možného nárastu infikovaných v Iraku po hromadných stretnutiach počas pápežskej návštevy František uviedol, že konanie týchto podujatí vyplynulo z rozhodnutí, ktoré vzišli z mnohých modlitieb a úvah. Dodal súčasne, že tieto stretnutia boli svedectvami o odvahe irackých kresťanov, o výzvach, ktorým stále čelia: islamistickému násiliu i exodu, ale stále podávajú svedectvo o svojej viere.

Pápež priznal, že pobyt v Iraku uňho vyvolal úvahy o otázke migrácie, keď väčšinu obyvateľstva Iraku tvoria mladší ľudia a mnohí z nich sú okolnosťami nútení opustiť svoju krajinu.

Na tlačovej konferencii sa pápež vyjadril aj k Medzinárodnému dňu žien. Upriamil pritom svoju pozornosť na milióny dievčat a žien, ktoré sú obeťami obchodovania s ľuďmi, čo je podľa jeho slov priamy dôsledok konfliktov a chudoby. Pápež vyhlásil, že v niektorých častiach sveta sú ženy stále otrokyňami a "my musíme bojovať za dôstojnosť žien. Sú to ony, kto posúva históriu vpred. To nie je prehnané a nejde len o kompliment, len za to, že je deň žien".