Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Pápež: Panna Mária je pre Slovákov vzorom viery, ktorá kráča po ceste

Na snímke pápež František počas svätej omše na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne 15. septembra 2021. Foto: TASR - Michal Svítok

Mária je podľa Františka aj súcitnou Matkou, ktorá zbiera naše slzy a zároveň nás utešuje a pripomína nám, že v Kristovi je konečné víťazstvo.

Šaštín-Stráže 15. septembra (TASR) - Panna Mária je pre slovenský národ vzorom viery, ktorá kráča po ceste a nie je statická. Vyhlásil to pápež František počas homílie, ktorú predniesol v stredu počas sv. omše v Šaštíne. Poprosil Slovákov, aby zostali na ceste. Dnešné Slovensko zároveň podľa pápeža potrebuje prorokov, ktorí svojím životom ukážu krásu Evanjelia, nastoľujú dialóg. Pápež tiež vyzýva k súcitnej viere, ktorá je solidárna s núdznymi.

"Panna Mária je vzorom viery pre slovenský národ: viery, ktorá sa vydáva na cestu, vždy pobádaná jednoduchou a úprimnou zbožnosťou, vždy na púti, v hľadaní Pána. Kráčaním premáhate pokušenie statickej viery, ktorá sa uspokojí s nejakým obradom alebo starou tradíciou," povedal počas homílie pápež František. "A prosím vás, zostaňte na ceste! Mária je cestou, ktorá nás vovádza do srdca Krista," doplnil. Na Máriu môžeme podľa jeho slov hľadieť ako na vzor viery, ktorá má tri vlastnosti: cestu, proroctvo a súcit.

Máriina viera je predovšetkým vierou, ktorá sa vydáva na cestu. Pápež pripomenul, že sa ihneď po Anjelovom zvestovaní vydala na cestu za príbuznou Alžbetou. Nepovažovala za výsadu svoje povolanie stať sa Matkou Spasiteľa. "Cítila potrebu otvoriť dvere a vyjsť z domu, stala sa živým stelesnením tej netrpezlivosti, s akou Boh túži prísť k všetkým ľuďom a spasiť ich svojou láskou," povedal s tým, že Mária si namiesto pohodlnosti zvykov vyberá neznáme cesty.

Pápež zdôraznil, že Máriina viera je zároveň prorocká. "Proroctvo pre Izrael vrcholí v Márii, pretože ona v lone nosila Slovo, ktoré sa stalo telom Ježiša. Ježišom sa úplne a definitívne zavŕšil Boží plán," pripomenul.



Podľa pápeža nesmieme redukovať vieru na cukor, ktorý osladzuje život. "Ježiš je znamením, ktorému budú odporovať. Prišiel, aby priniesol svetlo tam, kde bola tma, čím sa temnota dostala na svetlo a musela ustúpiť. Preto proti nemu temnoty stále bojujú," povedal s tým, že kto prijíma Krista a otvorí sa mu, vstane z mŕtvych, a kto ho odmieta, uzatvára sa do tmy a je príčinou vlastnej skazy.

"Takýchto prorokov potrebuje aj dnešné Slovensko. Nejde o to, aby sme boli k svetu nepriateľskí, ale aby sme boli vo svete znamením, ktorému budú odporovať, kresťanmi, ktorí vedia svojím životom ukázať krásu Evanjelia, ľuďmi, ktorí nastoľujú dialóg, kde sú odlišné postoje, ktorí zjavujú bratský život, kde v spoločnosti panuje rozdelenie a nesvornosť," povzbudil veriacich.

Na snímke rehoľné sestry počas svätej omše na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne 15. septembra 2021.
Foto: TASR - Michal Svítok


Mária je podľa neho aj súcitnou Matkou, ktorá zbiera naše slzy a zároveň nás utešuje a pripomína nám, že v Kristovi je konečné víťazstvo. "Stojí pod krížom. Neutečie preč, nesnaží sa zachrániť si život, nepoužíva ľudskú lesť ani duchovné anestetiká, aby sa vyhla bolesti. Toto je dokaz súcitu: zostať pod krížom," zdôraznil pápež František.

Veriaci sa majú podľa neho otvárať súcitnej viere, ktorá vedie zdieľať život s tými, ktorí sú zranení, trpia alebo sú nútení niesť na pleciach ťažké kríže.