Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pápež povedie záverečný obrad na rozlúčke s kardinálom Tomkom

Na snímke zľava kardinál Jozef Tomko a Svätý Otec František sa zdravia počas stretnutia s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach, foto z archívu. Foto: TASR - Roman Hanc

Pápež František sa osobne zúčastní na poslednej rozlúčke so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom a bude viesť záverečný rozlúčkový obrad.

Vatikán 9. augusta (TASR) - Pápež František sa osobne zúčastní na poslednej rozlúčke so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom a bude viesť záverečný rozlúčkový obrad. TASR o tom v utorok informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

Zádušnú omšu, ktorá sa bude vo Vatikáne konať vo štvrtok 11. augusta o 11.00 h pri oltári katedry v zadnej lodi Baziliky sv. Petra, bude celebrovať kardinál Giovanni Battista Re. Ten bol Tomkovým dlhoročným priateľom. Na záver eucharistického slávenia bude František predsedať obradu posledného odporúčania a rozlúčky.

Na slávnosti sa zúčastnia aj slovenskí biskupi. Veľvyslanec SR pri Svätej stolici Marek Lisánsky uviedol, že slovenský biskupský zbor pricestuje do Ríma vládnym špeciálom, ktorý následne prepraví telesné pozostatky zosnulého kardinála Tomka na Slovensko.

Podľa harmonogramu zverejneného Tlačovou kanceláriou KBS sa niekoľkodňová rozlúčka s kardinálom Tomkom na Slovensku začne v piatok a sobotu v bratislavskej Katedrále sv. Martina. V nedeľu a pondelok bude pokračovať v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach, kde sa uzavrie v utorok 16. augusta omšou s pohrebnými obradmi, so začiatkom o 11.00 h. Hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.