Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

František sa stretne s predstaviteľmi židovskej komunity

Na snímke pápež František a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas privítania po prílete na bratislavskom letisku. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Pápež počas nedeľňajšej návštevy v Maďarsku upozornil na hrozbu antisemitizmu.

Bratislava/Paríž 13. septembra (TASR) - Pápež František sa pripravuje na pondelkové stretnutie s členmi židovskej komunity deň po tom, ako v Budapešti varoval pred hrozbou antisemitizmu, ktorý stále číha v Európe i mimo nej. Napísala to v pondelok agentúra AFP, ktorá podobne ako mnohé ďalšie svetové médiá monitoruje návštevu Svätého Otca na Slovensku.

„Osemdesiatštyriročný argentínsky pontifik sa snaží prekonať stáročia trvajúce katolícke predsudky voči židovskej komunite a upevniť vzájomné väzby," napísala francúzska tlačová agentúra.

AFP zároveň pripomenula, že pár dní pred pápežovým príchodom sa slovenská vláda ospravedlnila za vojnový Židovský kódex.

„Vláda Slovenskej republiky cíti mravnú povinnosť verejne prejaviť žiaľ nad zločinmi, ktorých sa dopustila vtedajšia štátna moc, osobitne nad tým, že 9. septembra 1941 prijala hanebné nariadenie obmedzujúce základné ľudské práva a slobody občanov židovského pôvodu," citovala z vládneho vyhlásenia AFP.

Agentúra v správe menovite spomína aj Jozefa Tisa. „Na príkaz vtedajšej vlády na čele s katolíckym kňazom Jozefom Tisom bolo deportovaných a zabitých niekoľko desiatok tisíc slovenských židov. Pamätník na (bratislavskom) Rybnom námestí pripomína 105.000 obetí holokaustu na Slovensku," píše agentúra.

AFP zároveň pripomenula, že pápež počas nedeľňajšej návštevy v Maďarsku upozornil na hrozbu antisemitizmu.

„Toto je rozbuška, ktorá nesmie začať horieť. Najlepší spôsob, ako ju zneškodniť, je spolupráca a podpora bratskej jednoty," povedal pápež v príhovore na stretnutí s predstaviteľmi katolíckej cirkvi a židovskej komunity Maďarska.

Tlačová agentúra zároveň napísala, že „Rímskokatolícka cirkev ukončila storočia oficiálneho antisemitizmu v roku 1965 na Druhom vatikánskom koncile, ktorý schválil dokument s názvom Nostra Aetate (Deklarácia o postoji cirkvi k nekresťanským náboženstvám) vyzývajúci k rešpektovaniu judaizmu".

Harmonogram návštevy pápeža Františka na Slovensku

BRATISLAVA

09.15 - Privítací ceremoniál v Prezidentskom paláci v Bratislave

09.30 - Zdvorilostná návšteva u prezidentky SR v Zlatom salóne Prezidentského paláca

10.00 - Stretnutie s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru v záhrade Prezidentského paláca v Bratislave - príhovor Svätého Otca

10.45 - Stretnutie s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále sv. Martina v Bratislave - príhovor Svätého Otca

15.00 - Stretnutie predsedu vlády s predstavenými Štátneho sekretariátu

16.00 - Súkromná návšteva centra "Betlehem" v Bratislave

16.45 - Stretnutie so židovskou komunitou na Rybnom námestí v Bratislave - príhovor Svätého Otca

18.00 - Stretnutie s predsedom parlamentu na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave

18.15 - Stretnutie s predsedom vlády na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave