Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Do príprav a opatrení počas návštevy pápeža sa zapájajú aj hasiči

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Počas samotného pobytu Svätého Otca v SR budú zabezpečovať požiarnobezpečnostné opatrenia.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Do príprav na návštevu pápeža Františka na Slovensku sa zapájajú aj hasiči. Počas samotného pobytu Svätého Otca v SR budú zabezpečovať požiarnobezpečnostné opatrenia. Monitoring ovzdušia, odber a analýzu prípadných podozrivých vzoriek budú vykonávať kontrolné chemické laboratóriá civilnej ochrany v súčinnosti s Hasičským a záchranným zborom (HaZZ). TASR o tom informovala Marta Fabianová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Hasiči spolu s technikou budú pripravení poskytnúť občanom adekvátnu pomoc a neodkladne zasiahnuť v prípade vzniku mimoriadnej situácie. Na hasičských staniciach v Bratislavskom, Trnavskom, Prešovskom kraji a Košickom kraji bol nariadený stopercentný početný stav príslušníkov zmenovej služby pre prípad nasadenia väčšieho množstva síl a prostriedkov Hasičského a záchranného zboru," priblížila Fabianová.

Hasiči spolupracujú tiež s organizátormi jednotlivých podujatí. Vykonali už preventívne protipožiarne kontroly v objektoch a priestoroch, v ktorých sa uskutočnia stretnutia a návštevy pápeža Františka. "Zúčastnili sa tiež na nácvikoch sprievodu autokolóny v spolupráci s Úradom pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR a útvarmi Policajného zboru," doplnila Fabianová.

V spolupráci s Ozbrojenými silami SR postavili hasiči dočasné premostenie cez rieku Torysa v meste Prešov, ktoré bude slúžiť pre návštevníkov. Dočasné premostenie bolo vytvorené ako peší koridor pre pútnikov, ktorí sa zúčastnia na liturgii so Svätým Otcom v mestskej športovej hale.

V Šaštíne vybuduje Hasičský a záchranný zbor na základe požiadavky Policajného zboru dočasný tábor, ktorý bude slúžiť ako zázemie pre policajtov a záchranné zložky zabezpečujúce bezpečnostné opatrenia počas návštevy pápeža Františka.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na zabezpečenie požiarnobezpečnostných opatrení budú nasadení aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí, ktorí na základe dohody s organizátorom jednotlivých podujatí budú zabezpečovať protipožiarne hliadky v miestach konania sa podujatí.

Nasadenie síl a prostriedkov HaZZ vyplynulo z požiadaviek Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR, Policajného zboru a z ustanovení zákona o ochrane pred požiarmi pre zabezpečenie podujatí, na ktorých sa zúčastňuje väčší počet osôb.

Pápež František počas septembrovej (12. - 15. 9.) návštevy Slovenska zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.