Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Omšu v Šaštíne bude hudobne sprevádzať zbor zložený zo 105 spevákov

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Celkovo absolvujú hudobníci tri skúšky, ktoré sa uskutočňujú v Kostole Sedembolestnej Panny Márie v Petržalke.

Bratislava 29. augusta (TASR) – Svätú omšu s pápežom Františkom bude 15. septembra v Šaštíne hudobne sprevádzať zbor zložený zo 105 spevákov šiestich slovenských zborov a 26-členný orchester zostavený z hráčov pôsobiacich v rôznych profesionálnych zoskupeniach. Skúšobný proces zmiešaného speváckeho zboru začal v sobotu 28. augusta. TASR o tom informovala PR manažérka Veronika Štubňová.

Celkovo absolvujú hudobníci tri skúšky, ktoré sa uskutočňujú v Kostole Sedembolestnej Panny Márie v Petržalke. "Sprevádzanie slávenia so Svätým Otcom Františkom je pre všetkých spevákov aj inštrumentalistov vzácnou a mimoriadnou udalosťou. Táto služba, aj napriek tomu, že si vyžaduje určitú obetu a námahu, je pre všetkých zúčastnených veľkou radosťou," doplnila Štubňová.

Zbor je zložený zo 105 spevákov, ktorí sú členmi šiestich slovenských zborov: Chorus Salvatoris (Bratislava), Psallite Deo (Nitra), Piarissimo (Trenčín), Chrámový zbor baziliky Sedembolestnej (Šaštín), zbor z Konzervatória (Bratislava) a Osmičkári (Bratislava). Orchester vystúpi pod taktovkou dvojice dirigentov Zuzany Buchovej Holičkovej a Róberta Mesároša. Sólových speváckych partov sa zhostia Hilda Gulyás, Mária Zajíčková Králiková a Marek Cepko. Koncertným majstrom orchestra je slovenský huslista Juraj Tomka.

Spresnila, že zaznejú spevy s mariánskou tematikou (Ó, Mária, bolestivá; Stabat Mater; Mária, Matka bolestná). Na úvod sv. omše zaznie štvorhlasné moteto Tu es Petrus. Spevy z Jednotného katolíckeho spevníka budú doplnené skladbami, ktorých texty sú inšpirované liturgiou Eucharistie či veršami z Biblie.