Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pápež vyzval gréckokatolíkov, aby si chránili byzantskú tradíciu

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pred rokmi slovenských gréckokatolíkov na osobitnej audiencii vyzval, aby pokračovali v poslaní vodcov a otcov Božieho ľudu, ktoré im bolo zverené.

Bratislava 29. júla (TASR) - Svätý Otec František bude 14. septembra v Prešove sláviť byzantskú svätú liturgiu. Slovenskí gréckokatolíci sú mu dobre známi. V Ríme 6. októbra 2018 ich vyzval k tomu, aby si chránili svoju byzantskú tradíciu. Informovala o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

"Gréckokatolícku cirkev na Slovensku môžeme považovať za vyjadrenie krásy v rozmanitosti foriem cirkevného života, tej rozmanitosti, ktorá „nielenže nie je na škodu jej jednote, ale skôr ju robí viditeľnejšou," uviedol pápež v októbri 2018. Vtedy slovenských gréckokatolíkov na osobitnej audiencii vyzval, aby pokračovali v poslaní vodcov a otcov Božieho ľudu, ktoré im bolo zverené. "Nasledujte žiarivý príklad blahoslavených mučeníkov biskupov Petra Pavla Gojdiča a Vasiľa Hopka," povedal.

Pápež František tiež vtedy slovenským gréckokatolíkom povedal, aby si chránili ich byzantskú tradíciu, ktorú sa aj on od mladosti učil poznávať a milovať.

Pápež František na septembrovej (12. - 15. 9.) návšteve Slovenska zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca. Vyplýva to z programu návštevy.