Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Para a Gašpar podali trestné oznámenie na sudcov Najvyššieho súdu SR

Na archívnej snímke advokát Marek Para. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podnet na zjednanie nápravy zaslali aj predsedovi NS Jánovi Šikutovi.

Bratislava 10. januára (TASR) - Advokáti Marek Para a Peter Gašpar podali na Generálnu prokuratúru (GP) SR trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR voči niektorým sudcom Najvyššieho súdu (NS) SR. Informovali o tom na pondelkovej tlačovej konferencii spolu s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Podľa Ficových slov malo v zmysle rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR dôjsť k porušeniu ústavných i ľudských práv obvineného podnikateľa Norberta B., ktorý je aktuálne vo väzbe.

Para priblížil, že trestné oznámenie sa týka sudcov Pavla Farkaša a Martiny Zeleňákovej. Dodal, že podnet na zjednanie nápravy zaslali aj predsedovi NS Jánovi Šikutovi. Ozrejmil, že ÚS svojim rozhodnutím neprepúšťa z väzby, no jednoznačne zrušil prvostupňové i druhostupňové rozhodnutie súdov. "ÚS povedal, že približne päť mesiacov neexistuje právny titul väzby," tvrdí Para. V zmysle zákona preto nevidí inú možnosť, ako vydať príkaz na prepustenie obvineného. Trvá na tom, že prípad Norberta B. je založený na obvinení spočívajúcom v jedinom nepriamom dôkaze.

Podľa slov Gašpara ÚS svojim rozhodnutím povedal senátu NS, že má konať. "Bolo im to doručené 23. decembra. Rozhodnutie ÚS je doručením vykonateľné, čiže mali konať." Preto sa pýta, prečo sudcovia NS takýmto spôsobom maria rozhodnutie ÚS.

Fico skonštatoval, že v súčasnosti možno hovoriť o systéme zneužívania trestného práva a upozornil na zhoršujúce sa postavenie obvinených vo výkone väzby. Tvrdí, že ÚS konštatuje porušenie základných práv pri väzbe Norberta B. Považuje za správne, že advokáti podali trestné oznámenie na konkrétnych sudcov. Zdôraznil potrebu dôkladne preskúmať mieru ich zodpovednosti, či išlo o náhodu alebo úmysel "za každú cenu vyjsť v ústrety Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) SR".