Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Parízek: Diskusie s podnikateľmi ukázali rezervy v exporte

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Foto: TASR Martin Baumann

Ako uviedol štátny tajomník MZVaEZ SR Lukáš Parízek, slovenská diplomacia má vynikajúce meno vo svete a v roku 2019 čaká Slovensko predsedníctvo v dvoch prestížnych organizáciách – OBSE aj OECD.

Trnava 11. december (TASR) - Séria tohtoročných regionálnych diskusií podnikateľov s predstaviteľmi rezortu diplomacie a hospodárstva a finančných inštitúcií sa zavŕšila v utorok v Trnave. V rámci diskusií v jednotlivých regiónoch sa predstavoval potenciál ekonomickej diplomacie a formy štátnej pomoci na podporu exportu slovenských firiem.

Ako uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek, slovenská diplomacia má vynikajúce meno vo svete a v roku 2019 čaká Slovensko predsedníctvo v dvoch prestížnych organizáciách – OBSE aj OECD. Pre celé Slovensko, firmy, organizácie, univerzity aj odborníkov vzniká jedinečná príležitosť presadiť sa vo svete a nadviazať množstvo kontaktov.

Podnikatelia v Žiline, Košiciach, Trenčíne a aj Trnave sa zhodujú v tom, že očakávajú od štátnych inštitúcií a rezortov aktívnu komunikáciu. Firmy v regiónoch zápasia s nedostatkom pracovných síl, sú pod tlakom globálnej digitalizácie a cenových vyjednávaní a často im nezostávajú kapacity na exportné ambície a hľadanie zdrojov, ktoré s tým súvisia. "Oceňujem preto, že zástupcovia rezortu prišli do regiónu", hodnotí stretnutie podpredseda predstavenstva Regionálnej komory SOPK Trnava Juraj Čajko. 

Podľa Lucie Veselskej zo Slovak Business Agency agentúra podporuje malé a stredné podniky a fyzické osoby aj prostredníctvom mikropôžičkových programov, zabezpečovaním stáži v medzinárodných inkubátoroch a účasti na odborných podujatiach. V tomto roku podporila spolu už viac ako 3000 subjektov, etablovaných firiem aj start-upov.

"V roku 2018 sme zaznamenali úspešnú expanziu firiem na zahraničný trh najmä v oblasti energetiky a strojárenského, gumárenského priemyslu a podporili sme export najmä do teritórií juhovýchodnej Ázie a krajín bývalého východného bloku. Pripravili sme produkty a procesné riadenie tak, aby sme sa mohli v roku 2019 viac sústrediť na podporu malých a stredných firiem", uviedla generálna riaditeľka Eximbanky Monika Kohútová.

Pre malé a stredné podniky je určený Národný projekt Podpora internacionalizácie malých a stredných podnikov. Výkonný riaditeľ SARIO Jozef Troják predstavil jeho kľúčové poslanie, a to poskytnutie výstavných a prezentačných priestorov pre slovenské podniky v národných stánkoch na medzinárodných výstavách, organizovanie stretnutí s podnikateľmi v zahraničí a ich zapájanie do odberateľských reťazcov. Primárne sú aktivity určené pre energetiku, strojárenský a automobilový priemysel, elektrotechniku, chemický a drevárenský priemysel.

Zástupcovia firiem a profesionálnych združení majú možnosť zúčastniť sa podnikateľských misií pri zahraničných cestách štátneho tajomníka a proaktívne navrhovať ich zameranie. Cez Podnikateľské centrum MZVaEZ SR môžu požiadať o podporu pri lokálnych kontaktoch a hodnotení zahraničných partnerov. 

Samostatnou formou exportných aktivít je účasť slovenských firiem na rozvojovej spolupráci. Medzinárodné záväzky Slovenska vytvárajú transparentné príležitosti pre domácich výrobcov aj poskytovateľov služieb.