Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

L. Parízek: Reformy na Ukrajine sleduje celý svet

Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pre rozvoj ukrajinského hospodárstva a zníženie vysokej nezamestnanosti sú v súčasnosti prioritné investície a stabilizácia prostredia.

Bratislava 2. júla (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a osobitný predstaviteľ ministra pre predsedníctvo SR v OBSE Lukáš Parízek sa 2. júla 2019 zúčastnil v Toronte na tretej medzinárodnej konferencii o reformách na Ukrajine.

Pre rozvoj ukrajinského hospodárstva a zníženie vysokej nezamestnanosti sú v súčasnosti prioritné investície a stabilizácia prostredia. Získanie zahraničných investícií je podmienené zlepšením podnikateľského a investičného prostredia, predovšetkým posilňovaním právneho štátu, vymožiteľnosti zákona a znížením korupcie. Pri implementácii reforiem Ukrajina doposiaľ najviac pokročila v decentralizácii, ozdravení bankového sektora, spustení zdravotníckej reformy zdravotníctva a vzdelávania, vytvorení nových protikorupčných orgánov.

Lukáš Parízek v Toronte rokoval aj so zástupkyňou ministerky zahraničných vecí Kanady Martou Morgan, kde obe strany potvrdili, že spojeným úsilím budú hľadať priestor na koordináciu zahraničnej pomoci a synergiu rozvojovej a humanitárnej pomoci na Ukrajine počas slovenského predsedníctva v OBSE.

Účastníci tretej medzinárodnej konferencie o reformách na Ukrajine konštatovali, že nedávne ukrajinské prezidentské voľby a následný pokojný prechod moci potvrdili vyspelosť demokratických inštitútov v krajine.