Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Parlament odobril dohovor o bezpečnosti na športových podujatiach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizátori podujatí majú podľa dohovoru po konzultácii so všetkými partnerskými subjektmi zaistiť bezpečné prostredie pre všetkých účastníkov a divákov.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Parlament odsúhlasil Dohovor Rady Európy o integrovanom prístupe k ochrane, bezpečnosti a poskytovaniu služieb na futbalových zápasoch a iných športových podujatiach. Poslanci Národnej rady (NR) SR o tom rozhodli v utorkovom hlasovaní.

Cieľom dohovoru je zaistiť "bezpečné a prívetivé prostredie počas futbalových zápasov a iných športových podujatí." Členské štáty Rady Európy sa na základe dohovoru zaviazali prijať integrovaný, multiinštitucionálny a vyvážený prístup k ochrane, bezpečnosti a poskytovaniu služieb. Zaviazali sa tiež, že zabezpečia, aby si všetky verejné a súkromné subjekty a ďalšie zúčastnené strany uvedomili, že k zaisťovaniu ochrany, bezpečnosti a poskytovaniu služieb nie je možné pristupovať izolovane a že tieto elementy sa môžu priamo ovplyvňovať.

Organizátori podujatí majú podľa dohovoru po konzultácii so všetkými partnerskými subjektmi zaistiť bezpečné prostredie pre všetkých účastníkov a divákov. Štáty majú podľa dohovoru zabezpečiť, aby boli všetky prevádzkové poriadky na štadiónoch zrozumiteľné a aby boli základom pre účinnú spoluprácu s políciou, rýchlou záchrannou službou.

Dohovor zároveň hovorí o ochrane, bezpečnosti a poskytovaní služieb na verejných miestach, plánovaní nepredvídateľných a krízových situácií, zapojení fanúšikov a miestnych komunít, policajných stratégiách a postupoch, ako aj o prevencii a postihovaní protiprávneho správania.