Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Parlament odsúhlasil protokoly, týkajú sa medzinárodných dohovorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Národná rada (NR) SR odsúhlasila aj protokol, ktorý mení a dopĺňa Dohovor o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracovaní osobných údajov.

Bratislava 15. marca (TASR) - Parlament v stredajšom hlasovaní odsúhlasil dodatkový protokol k Dohovoru o počítačovej kriminalite, ktorý sa týka trestnoprávneho postihu činov rasovej a xenofóbnej povahy spáchaných prostredníctvom počítačových systémov.

Dodatkový protokol ukladá zmluvným stranám prijať legislatívne a iné opatrenia potrebné na to, aby vo svojom vnútroštátnom systéme mohli trestne stíhať konania, akými sú šírenie rasových a xenofóbnych materiálov prostredníctvom počítačových systémov, rasovo a xenofóbne motivované vyhrážanie, rasovo a xenofóbne motivované urážanie, popieranie, hrubé zľahčovanie, schvaľovanie alebo ospravedlňovanie zločinov proti ľudskosti, ako aj napomáhanie a navádzanie na spáchanie niektorého z uvedených činov.

Národná rada (NR) SR odsúhlasila aj protokol, ktorý mení a dopĺňa Dohovor o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracovaní osobných údajov. Parlament taktiež odobril, že materiál je medzinárodnou zmluvou, ktorá má prednosť pred zákonmi. "Cieľom protokolu je modernizovať dohovor z roku 1981 reflektujúc vývoj technológií a zabezpečiť tak efektívnu úroveň ochrany osobných údajov," píše sa v predkladacej správe k návrhu.