Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Parlament uznal hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 - 1933 za genocídu

Na snímke plénum NRSR v Bratislave 15. júna 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Píše sa v ňom, že hladomor bol spáchaný s úmyslom zničiť skupinu ľudí úmyselným nastolením životných podmienok, ktoré mali viesť k ich fyzickému zničeniu.

Bratislava 20. júna (TASR) - Národná rada (NR) SR uznala hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 - 1933 za genocídu ukrajinského ľudu. V utorok popoludní poslanci odsúhlasili uznesenie. Píše sa v ňom, že hladomor bol spáchaný s úmyslom zničiť skupinu ľudí úmyselným nastolením životných podmienok, ktoré mali viesť k ich fyzickému zničeniu.

Zároveň si parlament uznesením pripomenul obete hladomoru a vyjadril solidaritu s ukrajinským ľudom. V mene občanov SR pozostalým a blízkym obetí vyjadril úprimnú sústrasť. Odsúdil pritom genocídne činy totalitného sovietskeho režimu, ktoré "viedli k smrti miliónov Ukrajincov a výrazne poškodili základy ukrajinskej spoločnosti".

Okrem toho poslanci uznesením vyjadrili ľútosť aj nad aktuálnou vojnou Ruska proti Ukrajine. V uznesení sa píše, že Rusko porušuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a snaží sa ju zlikvidovať ako národný štát, zničiť identitu a kultúru jej národa.

Parlament tiež odsúdil manipuláciu súčasného ruského režimu s historickou pamäťou týkajúcou sa hladomoru, ako aj všetky formy totalitarizmu. Vyjadril ľútosť, že aj na Slovensku stále niektorí inklinujú k totalitnému režimu a jeho predstaviteľom.