Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Parlamentné voľby budú 30. septembra, termín vyhlásil B. Kollár

Na snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) počas vyhlásenia termínu parlamentných volieb v SR na 30. septembra 2023 v Bratislave 9. júna 2023. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Voliť vo voľbách môžu podľa zákona občania SR, ktorí majú najneskôr v deň hlasovania aspoň 18 rokov. V parlamentných voľbách sa dá voliť aj zo zahraničia, a to poštou. Treba však o to požiadať.

Bratislava 9. júna (TASR) - Voľby do Národnej rady (NR) SR budú v sobotu 30. septembra. Termín v piatok vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Termín predčasných volieb už bol zverejnený aj v Zbierke zákonov SR.

Politické strany, hnutia či koalície majú podľa zákona podať kandidačné listiny najneskôr 90 dní pred dňom konania sa volieb zapisovateľovi štátnej komisie. Zaplatiť musia volebnú kauciu 17.000 eur. Vráti sa tým stranám, ktoré dostanú vo voľbách aspoň dve percentá hlasov.

Oficiálna volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR. Politické subjekty môžu na kampaň minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Do limitu nákladov sa okrem financií na kampaň započítavajú aj náklady vynaložené na propagáciu politickej strany v čase začínajúcom sa 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb a tiež rozdiel medzi cenou daru alebo iného bezodplatného plnenia uvedenou v zmluve a cenou obvyklou.



Legislatíva za volebnú kampaň označuje akúkoľvek činnosť politickej strany, hnutia, ich koalície a kandidátov, za ktorú sa obvykle platí a smeruje k propagácii ich činnosti, cieľov a programu s cieľom získania volenej funkcie. "Rozumie sa tým činnosť v prospech aj v neprospech subjektov," spresňuje zákon.

Kandidujúce subjekty musia mať transparentný účet. Volebná kampaň sa končí volebným moratóriom, teda 48 hodín pred dňom konania sa volieb.

Voliť vo voľbách môžu podľa zákona občania SR, ktorí majú najneskôr v deň hlasovania aspoň 18 rokov. V parlamentných voľbách sa dá voliť aj zo zahraničia, a to poštou. Treba však o to požiadať. Možno to urobiť listom alebo elektronicky. Hlasovať možno v ktoromkoľvek meste či obci na Slovensku, nielen v mieste trvalého bydliska. Potrebný je na to však hlasovací preukaz.

Kollár je presvedčený, že voľby budú slobodné, demokratické a férové


Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) je presvedčený, že parlamentné voľby na Slovensku budú slobodné, demokratické a určite férové. Odmieta, že by sa manipulovali. Odsúdil rozoštvávanie spoločnosti zo strany politikov.

"Nikto nebude nič ovplyvňovať. Aj keby chcel, tak sa to nedá. Máme tak urobený systém, že sa naozaj voľby nedajú ovplyvňovať," vyhlásil v piatok Kollár.

Poukázal aj na nedávno prijatý zákon, podľa ktorého sa budú zverejňovať aj zápisnice. "Každý jeden občan bude môcť legálne získať zápisnicu, spočítať si to doma na kalkulačke a potom si to porovnať s výsledkami, ktoré zverejní štatistický úrad," poznamenal.



Odmieta rozoštvávanie spoločnosti. Za rovnako toxické považuje vyjadrenia o financovaní politickej strany z Moskvy a o ovplyvňovaní volieb zo strany NATO.

Zasahovanie do volieb zo strany Severoatlantickej aliancie označil Kollár za výmysel. "NATO nikdy nezasahuje v žiadnej členskej krajine do volieb a nebude zasahovať ani na Slovensku," zdôraznil. Podobné vyhlásenia považuje za plytké a hlúpe, môžu podľa neho poškodiť štát.

Predseda parlamentu zároveň povzbudil občanov, aby išli voliť a využili tak právo spolurozhodovať o tom, ako bude krajina vyzerať v budúcnosti.