Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: KAMPAŇ SA ZAČÍNA: Parlamentné voľby budú 5. marca 2016

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini počas vyhlásenia parlamentných volieb na 5. marca 2016, v Bratislave 12. novembra 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Politické subjekty môžu na kampaň minúť najviac tri milióny eur.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Voľby do Národnej rady (NR) SR budú v sobotu 5. marca 2016. Termín vyhlásil dnes predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Dnes sa začne aj oficiálna volebná kampaň.

"Podpísal som rozhodnutie o vyhlásení volieb do NR SR a určil som deň ich konania na 5. marec 2016. Občania SR budú mať od roku '89 po deviaty raz možnosť vybrať si svojich zástupcov v slobodných voľbách," oznámil Pellegrini na tlačovej konferencii v parlamente.



Zároveň vyzval na slušnú predvolebnú kampaň. "Chcel by som vyzvať všetky politické strany a hnutia, aby viedli kampaň férovú, korektnú, slušnú. Aby ju viedli o svojich programoch, návrhoch riešení a aby neskĺzli k rôznym nekalým praktikám a možno aj nemiestnym útokom na jednotlivé osoby," uviedol s tým, že korektná a slušná kampaň môže prispieť k zvýšeniu volebnej účasti.

Pellegrini si zároveň želá, aby sa budúci parlament menej zaoberal sám sebou a viac sa venoval práci pre Slovensko. "A dúfam, že po marci 2016 zasadne do tejto Národnej rady 150 patriotov, ktorí budú hrdí na našu krajinu a ktorí budú chcieť pomôcť Slovensku, aby pokračovalo ďalej vo svojej ceste moderného a úspešného štátu," doplnil. Všetkým budúcim kandidátom želá veľa úspechov.

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini počas vyhlásenia parlamentných volieb na 5. marca 2016, v Bratislave 12. novembra 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann


Politické strany, hnutia či koalície majú podľa zákona podať kandidačné listiny najneskôr 90 dní pred dňom konania volieb zapisovateľovi štátnej komisie (do 6.12.). Zaplatiť musia volebnú kauciu 17.000 eur. Vráti sa tým stranám, ktoré dostanú vo voľbách aspoň dve percentá hlasov.

Oficiálna volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR. Bude to ešte dnes. Politické subjekty môžu na ňu minúť najviac tri milióny eur. Musia mať transparentný účet. Kampaň sa končí volebným moratóriom, 48 hodín pred dňom konania volieb (3.3.2016). Dva týždne pred voľbami je zakázané zverejňovať volebné prieskumy (od 20.2.2016).



Voliť môžu podľa zákona občania SR, ktorí majú najneskôr v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Dá sa voliť aj zo zahraničia a to poštou. Treba o to požiadať. Možno to urobiť listom alebo elektronicky. Hlasovať môžeme v ktoromkoľvek meste či obci na Slovensku, nielen v mieste nášho trvalého bydliska. Potrebujeme na to však hlasovací preukaz.

KDH: Voľby 5. marca 2016 budú o budúcnosti Slovenska


Parlamentné voľby 5. marca 2016 budú o tom, či bude ďalej upadať školstvo a zdravotníctvo, rásť korupcia, zadlžovanie a populizmus, alebo prevládne zodpovednosť, spravodlivosť a odvaha k ozdravným opatreniam a rozumnej sociálnej politike. Myslí si to KDH, ktoré deň parlamentných volieb vníma ako čas dôležitých rozhodnutí občanov o budúcnosti našej krajiny.
Ján Figeľ
Foto: TASR/Štefan Puškáš

"Rozhodnutia učiteľov, zdravotných sestier, živnostníkov a podnikateľov, zamestnancov a všetkých sociálnych skupín dajú odpoveď na otázku, aké bude Slovensko," reagovalo KDH na vyhlásenie termínu volieb, ktorý oznámil dnes predseda parlamentu Peter Pellegrini. Hnutie pripomína, že vyrástlo z Novembra '89, zo zápasu o slobodu a demokraciu. "KDH ponúka občanom odhodlaných kandidátov a program ako cestu k spravodlivému a vyspelému Slovensku," doplnilo KDH.

Voľby do Národnej rady (NR) SR budú v sobotu 5. marca 2016. Dnes sa začne aj oficiálna volebná kampaň. Šéf parlamentu vyzval strany a hnutia, ktoré sa do nej zapoja, aby ju viedli slušne a korektne. Verí, že to môže zvýšiť volebnú účasť. Politické strany, hnutia či koalície majú podľa zákona podať kandidačné listiny najneskôr 90 dní pred dňom konania volieb zapisovateľovi štátnej komisie (do 6.12.). Zaplatiť musia volebnú kauciu 17.000 eur. Vráti sa tým stranám, ktoré dostanú vo voľbách aspoň dve percentá hlasov.

Oficiálna volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR, čo bude dnes. Politické subjekty môžu na ňu minúť najviac tri milióny eur. Voliť môžu podľa zákona občania SR, ktorí majú najneskôr v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Dá sa voliť aj zo zahraničia, a to poštou. Treba o to požiadať. Možno to urobiť listom alebo elektronicky. Hlasovať môžeme v ktoromkoľvek meste či obci na Slovensku, nielen v mieste nášho trvalého bydliska. Potrebujeme na to však hlasovací preukaz.

SaS: Voliči v marci 2016 rozhodnú o charaktere krajiny


Voliči budú v parlamentných voľbách 5. marca 2016 rozhodovať o charaktere krajiny. Budú môcť povedať, akú politiku chcú pre Slovensko. V reakcii na dnešné vyhlásenie termínu volieb to povedal predseda SaS Richard Sulík.
Richard Sulík
Foto: TASR/Branislav Račko

"Voliči budú rozhodovať o tom, či má mať Slovensko naďalej vládu, ktorá verejnosti prezentuje týždeň čo týždeň nejakú korupčnú kauzu, ktorá korumpuje voličov jazdou vláčikom zadarmo a inými sociálnymi almužnami a ktorá systematický ničí podnikateľské prostredie. Alebo či majú Slovensko viesť politici bez korupčných káuz, ale zato s funkčnými riešeniami pre všetkých," uviedol Sulík.

Verí, že strana SaS bude súčasťou reformnej vlády. "Sme čestní bojovníci, nemeníme svoje zásadné postoje a nikdy sme sa nespreneverili našim hodnotám. Sme presvedčení, že ľavicová ideológia brzdí rozvoj životnej úrovne a Slovensku škodí," vyhlásil Sulík.

Voľby do Národnej rady (NR) SR budú v sobotu 5. marca 2016. Dnes sa začala aj oficiálna volebná kampaň. Politické strany, hnutia či koalície majú podľa zákona podať kandidačné listiny najneskôr 90 dní pred dňom konania volieb zapisovateľovi štátnej komisie (do 6.12.). Zaplatiť musia volebnú kauciu 17.000 eur. Vráti sa tým stranám, ktoré dostanú vo voľbách aspoň dve percentá hlasov.

Politické subjekty môžu na kampaň minúť najviac tri milióny eur. Voliť môžu podľa zákona občania SR, ktorí majú najneskôr v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Dá sa voliť aj zo zahraničia, a to poštou. Treba o to požiadať. Možno to urobiť listom alebo elektronicky. Hlasovať môžeme v ktoromkoľvek meste či obci na Slovensku, nielen v mieste nášho trvalého bydliska. Potrebujeme na to však hlasovací preukaz.