Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zhromaždenie OBSE ocenilo výsledky slovenského predsedníctva

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a osobitný predstaviteľ pre predsedníctvo SR v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Lukáš Parízek (vľavo) otvoril zasadnutie Byra Parlamentného zhromaždenia OBSE (PZ OBSE) 4. decembra 2019 v Bratislave. Na snímke vpravo predseda Parlamentného zhromaždenia OBSE George Tsereteli. Foto: TASR - Martin Baumann

PZ OBSE, ktorého primárnou úlohou je podpora medziparlamentného dialógu, má 323 členov, poslancov národných parlamentov účastníckych štátov.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Zástupcovia Parlamentného zhromaždenia (PZ) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ocenili výsledky predsedníctva SR v OBSE. Stalo sa tak na stredajšom zasadnutí Byra PZ OBSE v Bratislave, ktoré otvoril štátny tajomník rezortu diplomacie a osobitný predstaviteľ pre predsedníctvo SR v OBSE Lukáš Parízek. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Slovenské predsedníctvo bolo ocenené v praktickej časti, kde vznikli pracovné skupiny a formáty na výmenu poznatkov medzi OBSE a medzinárodnými organizáciami a platformami, akou je aj Úrad OSN pre boj proti terorizmu. Slovensko bolo pritom prvou predsedníckou krajinou, ktorá implementovala dohodu o spolupráci medzi OBSE a EÚ.

"Výročné zasadnutie byra sa končí prijatím deklarácie, ktorá určuje zásadné body spolupráce a úlohy na úrovni spolupráce parlamentov účastníckych krajín OBSE," uviedol tlačový odbor.

PZ OBSE, ktorého primárnou úlohou je podpora medziparlamentného dialógu, má 323 členov, poslancov národných parlamentov účastníckych štátov. Na jeho čele stojí predseda, ktorým bol vlani zvolený George Tsereteli. Najvýznamnejšou úlohou a vzájomnou interakciou OBSE a PZ OBSE je spoločná účasť na pozorovaní volieb vrátane parlamentných volieb na Slovensku. Počas roka 2019 je pritom v regióne OBSE takmer 20 volebných procesov. Ich spravodlivý a transparentný priebeh podľa rezortu diplomacie priamo vplýva na stabilitu regiónu.

Stredajšie zasadnutie predchádza Ministerskej rade OBSE, ktorá je ústredným rozhodovacím orgánom organizácie. Jej výročné zasadnutie sa začne vo štvrtok. Počas nasledujúcich dvoch dní (5. – 6. 12.) sa tak v Bratislave stretnú ministri zahraničných vecí 57 účastníckych štátov a 11 partnerských štátov organizácie.