Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Parlamenty V4 i Beneluxu majú záujem o spoluprácu

Na snímke zľava predseda Národného zhromaždenia Maďarska László Kövér, predseda Poslaneckej snemovne Českej republiky Radek Vondráček, predseda Národného zhromaždenia Beneluxu Gusty Graas a predseda Národnej rady SR Andrej Danko počas tlačovej konferencie po stretnutí predsedov parlamentov Vyšehradskej štvorky (V4) a štátov Beneluxu v Piešťanoch 25. marca 2019. Foto: TASR Martin Palkovič

Účastníci schôdze hovorili aj o posilnení postavenia národných parlamentov.

Piešťany 25. marca (TASR) – Potrebu dialógu a užšej spolupráce akcentovali v pondelok počas stretnutia v Piešťanoch predsedovia parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Beneluxu. Konštatovali, že myšlienka bližšej kooperácie pri presadzovaní niektorých myšlienok je prospešná nielen pre zúčastnené krajiny, ale i pre Európsku úniu (EÚ).

Hostiteľ podujatia, predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS), po skončení sa rokovania na stretnutí s novinármi zhodnotil rozhodnutie predstaviteľov poľského, maďarského, českého a slovenského parlamentu zvolať stretnutie ako vysoko pozitívne. „Bol to deň plný poznania, učenia sa a zodpovedania množstva nezodpovedaných otázok a tiež prekonania problémov, ktoré môžu vznikať zlou komunikáciou o niektorých témach,“ konštatoval. Podľa neho chceli zoskupenie V4 predstaviť ako formát, ktorý má záujem o zdynamizovanie EÚ, ktorý chce EÚ reformovať a prináša svoje pohľady. Ocenil, že po stretnutiach so zástupcami parlamentov Francúzska a Nemecka bola možnosť stretnúť sa s predstaviteľmi krajín Beneluxu a aj so šéfom parlamentu Beneluxu Gustym Graasom. „Naše krajiny sa majú čo od nich učiť, prejavil som úctu krajinám Beneluxu za to, čo pre EÚ urobili,“ dodal Danko.



Všetci zúčastnení vyslovili spokojnosť s možnosťou hovoriť o otázkach, o ktorých sa málo komunikovalo. Predseda Snemovne reprezentantov Siegfried Bracke povedal, že otázku dôležitosti rozšírenia EÚ o krajiny Balkánu, ktorá v krajinách Beneluxu až natoľko nerezonuje, sa mu podarilo hlbšie pochopiť práve po rozhovoroch v Piešťanoch. „Rovnako som pochopil, prečo niektoré krajiny poukazujú na nerovné zaobchádzanie,“ dodal. Podľa predsedu českej Poslaneckej snemovne Radka Vondráčka sa ukázala sila, opodstatnenosť a užitočnosť krajín V4. „Ťažko by naše jednotlivé krajiny usporiadali takéto stretnutie. Tu vidieť, že V4 je dobrý partner, veď zastupujeme 65 miliónov ľudí,“ uviedol. Podľa neho je veľmi dôležité, že účastníci stretnutia sa dohodli na ďalšej spoločnej schôdzke, a to ešte v tomto roku.



Účastníci schôdze hovorili aj o posilnení postavenia národných parlamentov. Graas uviedol, že je dôležité, aby národné parlamenty mali silný hlas a zastúpenie, podľa neho to ale neznamená, že by to oslabilo právomoci a silu Európskeho parlamentu. Predseda Národného zhromaždenia Maďarska László Kövér konštatoval, že „na ceste k riešeniu sme si vypočuli viaceré názory, je dôležité, aby sme sa oboznámili so stanoviskami druhej strany“.