Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Partner slovenskej prezidentky Rizman sa zúčastní na summite v Kyjeve

Na snímke zľava prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová s partnerom Jurajom Rizmanom počas slávnostného otvorenia zrekonštruovaného kaštieľa v obci Borša v okrese Trebišov, ktorý je rodiskom Františka (Ferenc) II. Rákócziho 19. júna 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

Okrem summitu má Rizman na Ukrajine aj ďalší program, súvisiaci s povojnovou obnovou a humanitárnymi projektmi, na ktorých sa podieľa Slovensko a slovenské mimovládne organizácie.

Kyjev 6. septembra (TASR) - Partner slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej pricestoval v stredu na Ukrajinu a zúčastní sa na summite prvých dám a pánov. Na podujatie v Kyjeve ho pozvala manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Olena Zelenská. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Témou tretieho summitu partneriek a partnerov európskych hláv štátov je duševné zdravie. "Diskutovať sa bude o rovnováhe medzi odolnosťou a krehkosťou duševného zdravia či vplyve vojny na duševné zdravie, ako aj o problémoch, ktoré trápia mladú generáciu," uviedol Strižinec.

Na summite iniciovanom ukrajinskou prvou dámou budú okrem expertov na duševné zdravie prítomné aj prvé dámy Českej republiky, Litvy, Estónska a manžel slovinskej prezidentky. Britský herec Stephen Fry bude moderovať jednu z panelových diskusií a v ďalšej vystúpi spolu s Rizmanom americký herec Richard Gere.

Juraja Rizmana na Ukrajine sprevádzajú aj splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač a riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský. Slovenská organizácia plánuje rozšíriť svoje aktivity aj na Ukrajine.

Okrem summitu má Rizman na Ukrajine aj ďalší program, súvisiaci s povojnovou obnovou a humanitárnymi projektmi, na ktorých sa podieľa Slovensko a slovenské mimovládne organizácie, informuje hovorca prezidentky Slovenskej republiky.