Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Päť slovenských nemocníc dostalo do daru UVD roboty na dezinfikovanie

Ilustračné foto. Foto: TASR – Maroš Černý

UVD robot dokáže rýchlo a efektívne vydezinfikovať aj väčšie priestory s vysokým rizikom infekcie.

Bratislava 18. júna (TASR) - Päť slovenských nemocníc dostalo od poisťovne Generali do daru inovatívne UVD roboty na vysokoúčinné dezinfikovanie priestorov. TASR o tom informovala špecialistka externej a internej komunikácie poisťovne Katarína Kukurová.

UVD robot dokáže rýchlo a efektívne vydezinfikovať aj väčšie priestory s vysokým rizikom infekcie, a to od všetkých druhov vysoko odolných a rezistentných baktérií a vírusov vrátane nového koronavírusu. Stačí ho nechať ožarovať miestnosť, ako aj celé jej zariadenie len počas desiatich minút.

Medzi obdarované nemocnice patria Univerzitná nemocnica Bratislava, Nemocnica akademika Ladislava Dérera v Bratislave, Národný ústav detských chorôb v Bratislave, Univerzitná nemocnica v Martine, Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach.

Eliminácia patogénov v nemocničnom prostredí je dôležitá nielen v čase pandémie spôsobenej novým koronavírusom. Preto UVD robota plánujeme používať na pracoviskách, kde sú pacienti najohrozenejší nemocničnými infekciami – na chirurgických klinikách, klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, ale aj pri záverečnej dekontaminácii operačných sál či v pacientskych izbách," uviedla vedúca lekárka oddelenia nemocničnej hygieny Univerzitnej nemocnice v Martine Adriana Kompaníková.