Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Patakyová: Samočistiace mechanizmy justície zlyhávajú

Mária Patakyová, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Samočistiace mechanizmy justície podľa Patakyovej zlyhávajú.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová je pripravená podať návrh na disciplinárne konanie voči dotknutým sudcom a sudkyniam, ktorí mali byť manipulovaní osobami z kriminálneho prostredia. Reaguje tak na zverejnené časti údajnej komunikácie z aplikácie Threema medzi sudkyňou Monikou Jankovskou a Marianom K. TASR o tom v piatok informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Samočistiace mechanizmy justície podľa Patakyovej zlyhávajú. "V prípade, že v krátkom čase nezafungujú, som pripravená v záujme ochrany práva občanov na spravodlivý súdny proces a jeho nestrannosť podať návrh na disciplinárne konanie voči dotknutým sudcom a sudkyniam," tvrdí.

Podľa informácií Denníka N z údajnej komunikácie medzi Marianom K. a Monikou Jankovskou vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom. Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian K. a Pavol R. obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská však autenticitu tejto komunikácie odmieta.