Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Patakyová: Život a smrť Kuciaka pripomínajú význam práce novinárov

Mária Patakyová, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Patakyová poukázala na to, že v medzinarodnom rebríčku slobody tlace, ktorý každoročne zostavuje organizacia Reporteri bez hranic, sa Slovensko v predchádzajúcom roku umiestnilo na 35. mieste.

Bratislava 21. februára (TASR) - Život a smrť Jána Kuciaka pripomínajú, aká podstatná, no zároveň aj riskantná je novinárska práca. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová to uviedla pri príležitosti štvrtého výročia vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Bez slobodnej novinárskej práce nemôže fungovať žiadna demokratická spoločnosť a úlohou každého demokratického štátu je preto zabezpečiť ich ochranu a slobodu tlace. Práve vražda Jána a Martiny však upozornila na nedostatky v zabezpečení tychto principov," zhodnotila Patakyová.

Poukázala na to, že v medzinarodnom rebríčku slobody tlace, ktorý každoročne zostavuje organizacia Reporteri bez hranic, sa Slovensko v predchádzajúcom roku umiestnilo na 35. mieste, čo je oproti roku 2020 pokles o dve priečky.

"Ján Kuciak bojoval za spravodlivosť a ukázal nám, že demokracia a ochrana ľudských práv a slobôd nie sú samozrejmosťou. Na to, aby sme mohli žiť v slobodnej a spravodlivej spoločnosti, si tieto princípy musíme chrániť," dodala ombudsmanka.