Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Patakyová:Legislatívne podmienky na registráciu cirkví je nutné zmeniť

Mária Patakyová, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Za neprimeranú považuje Patakyová podmienku, že na registráciu novej cirkvi je potrebné predložiť podporné a garantujúce vyhlásenie 50.000 členov a členiek.

Bratislava 10. mája (TASR) – Právna úprava, ktorá stanovuje podmienky na registráciu nových cirkví, je neprimeraná a diskriminačná. Tvrdí to bývalá verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová po analýze právnej normy, o ktorú ju požiadalo občianske združenie Starokatolíci. Svoje závery i návrhy zmien predložila aj Ministerstvu kultúry (MK) SR. Rezort v reakcii pripomína stanovisko Ústavného súdu SR, potvrdzujúce súlad zákona s ústavou.

Za neprimeranú a nie nevyhnutnú v demokratickej spoločnosti považuje Patakyová podmienku, že na registráciu novej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti je potrebné predložiť podporné a garantujúce vyhlásenie 50.000 členov a členiek, ktorí sú občanmi SR a na Slovensku majú trvalý pobyt.

Ministerstvo v reakcii pripomína nález Ústavného súdu SR z roku 2010, ktorý potvrdzuje, že základné práva a slobody majú rovnakým spôsobom zabezpečené členovia registrovaných aj neregistrovaných cirkví a že štát môže rozhodovať o podmienkach registrácie. "Podmienky registrácie tak nie sú v rozpore s ústavou, a to považujeme v tejto diskusii za určujúce," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová. Zdôraznila zároveň, že ministerstvo vníma záujem verejnosti o tému a je naklonené viesť o nej odborný dialóg so zainteresovanými subjektmi vrátane Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia.

Doterajšej ombudsmanke Márii Patakyovej sa skončilo funkčné obdobie 29. marca a opätovne kandidovať nebude. Národná rada SR jej nástupcu ešte nezvolila, nemá uzavreté ani mená kandidátov. Nominácie možno predložiť do 27. mája, voľba sa má uskutočniť na júnovej schôdzi.