Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Paulis: Návrh novely zákona o VŠ sa upraví, snahou nie je politizovať

Na snímke štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis počas tlačovej konferencie po stretnutí 3 hlavných orgánov reprezentácie vysokých škôl s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislavom Gröhlingom v Bratislave 2. marca 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Konštruktívne pripomienky sa pokúsime zohľadniť v ďalšej verzii návrhu, povedal štátny tajomník rezortu školstva.

Bratislava 2. marca (TASR) – Návrh novely zákona o vysokých školách sa upraví. Po utorkovom stretnutí vysokoškolských reprezentácií – Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl a Študentskej rady vysokých škôl - s vedením rezortu školstva to potvrdil štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Ľudovít Paulis. Zároveň uviedol, že snahou rezortu školstva nikdy nebolo a ani nebude politizovať vysoké školstvo.

"Dohodli sme sa na tom, že slovenské vysoké školstvo potrebuje zmeny a reformy, ktoré sú v spoločnom záujme všetkých aktérov - ministerstva aj jednotlivých reprezentácii - a tie sa zmenám nebránia," uviedol Paulis s tým, že išlo o konštruktívne stretnutie.

Štátny tajomník uviedol, že na stretnutí si vysvetlili, že snahou rezortu školstva nikdy nebolo a ani nebude politizovať vysoké školstvo. "Pri úpravách je naším záujmom, aby v nich boli dostatočné poistky, aby k nej ani nemohlo dôjsť a aby bolo riziko maximálne minimalizované. Pri zmenách v návrhu vysokoškolského zákona budeme na toto prihliadať, aby k politizácii nemohlo dôjsť," povedal Paulis. Druhým záväzkom podľa neho je, aby akademická samospráva na univerzitnej a fakultnej úrovni bola dostatočne vtiahnutá do diania a rozhodovania na fakulte alebo na univerzite.

"Konštruktívne pripomienky sa pokúsime zohľadniť v ďalšej verzii návrhu, ktorú budeme konzultovať s kontaktnou skupinou, ktorú nám nominujú reprezentácie vysokých škôl," povedal štátny tajomník rezortu školstva. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) oceňuje, že sa zástupcovia reprezentácií zúčastnili konštruktívnej diskusie, prispeli svojimi návrhmi a chcú sa podieľať na zmenách vo vysokom školstve. Prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil potvrdil, že expertov zo svojich radov chcú nominovať v najbližších dňoch. Verí, že sa koncom tohto, respektíve začiatkom budúceho týždňa podarí tejto pracovnej skupine aj stretnúť.

Na snímke zľava prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil, štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis, predseda Rady vysokých škôl Martin Putala a predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran počas tlačovej konferencie po stretnutí 3 hlavných orgánov reprezentácie vysokých škôl s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislavom Gröhlingom v Bratislave 2. marca 2021
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Teší ma garancia, že zásadné výhrady, ktoré sme mali a sú principiálneho charakteru, vieme zvrátiť," povedal Kropil. Verí, že keď sa odstránia zásadné výhrady, ktoré majú najmä k zmene samosprávy a autonómie vysokých škôl, otázke vzniku konzorcií, tak výsledok môže byť úspešný. Potvrdil, že Slovensko potrebuje reformný a proeurópsky zákon o vysokom školstve.

Predseda Rady vysokých škôl Martin Putala považuje utorkové stretnutie za dôležité, pretože sa podarilo dohodnúť na konštruktívnom dialógu. Zdôraznil aj potrebu zlepšenia a zefektívnenia riadenia vysokých škôl. Predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran ocenil snahu o dialóg a snahu skvalitniť a zreformovať vysoké školstvo, aj postupné úpravy návrhu zákona, na ktorých sa bude podieľať expertná skupina.

Viaceré univerzity na Slovensku vstúpili k 1. marcu do protestu proti politizácii riadenia vysokých škôl a politike znižovania financií dlhodobo podfinancovaným verejným vysokým školám. Akademický senát Trnavskej univerzity (TU) v Trnave vyhlásil štrajkovú pohotovosť. Ide o reakciu na pripravovanú novelu vysokoškolského zákona.