Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Paulis: Plne podporujeme diverzifikáciu vysokých škôl

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pre vedu a výskum Ľudovít Paulis. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hodnotenie bude zohľadňovať medzinárodné štandardy a rovnako bude inšpirované úspešnými systémami hodnotenia iných krajín, napríklad britským systémom Research Excellence Framework.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR plne súhlasí a podporuje diverzifikáciu vysokých škôl podľa kritérií akceptovaných po celom svete vrátane zmeny financovania. Rovnako súhlasí s identifikáciou excelentných inštitúcií. Reaguje tak na výzvu Združenia výskumne a technicky orientovaných univerzít (V7).

"Už v minulom školskom roku sme na ministerstve pripravili zmenu metodiky financovania, ktorá vo väčšej miere zohľadňuje intenzitu tvorivej činnosti na vysokých školách. V ďalšom kroku pripravujeme komplexnú zmenu metodiky financovania, ktorá zohľadní výkon excelentných vysokoškolských inštitúcii, a to prostredníctvom výkonnostných zmlúv, rozpisu štátnej dotácie, ako aj periodického medzinárodného hodnotenia vedeckého výkonu," uviedol štátny tajomník ministerstva školstva pre vedu, výskum a inovácie Ľudovít Paulis. Súčasťou tejto metodiky bude vyčlenený balík pre diverzifikované financovanie, a to pre 25 percent najvýkonnejších pracovísk v danej skupine odborov.

V rámci rozpracovania programového vyhlásenia vlády a napĺňania reforiem plánu obnovy ministerstvo školstva pripravuje medzinárodné hodnotenie vedeckého výkonu vysokých škôl s plánovaným spustením v roku 2022. Hodnotenie bude zohľadňovať medzinárodné štandardy a rovnako bude inšpirované úspešnými systémami hodnotenia iných krajín, napríklad britským systémom Research Excellence Framework.

Rezort školstva zároveň pripravuje novelu vysokoškolského zákona, na ktorej sa podieľajú viaceré vysokoškolské reprezentácie - členovia Slovenskej rektorskej konferencie, Študentskej rady vysokých škôl či Rady vysokých škôl. Už v priebehu niekoľkých týždňov bude pripravený finálny návrh.

Združenie V7 vyzýva na zmenu slovenského vysokého školstva. To, čo vysoké školstvo potrebuje, je akceptovanie toho, že nie všetky vysoké školy plnia a majú plniť rovnaké úlohy. Združenie V7 tvrdí, že bez legislatívne ukotvenej diverzifikácie vysokých škôl podľa kritérií akceptovaných po celom svete bude prostredie slovenského vysokého školstva prekračovať na mieste tak ako doteraz.